Fosta şefă a DIICOT Alina Bica, în prezent judecată pentru corupţie, a creat o atmosferă de nesiguranţă şi neîncredere în cadrul colectivului de procurori, din cauza adoptării unui stil managerial autoritar şi lipsit de comunicare, potrivit unui raport al Inspecţiei Judiciare (IJ). Instituţia a analizat modul în care Alina Bica a gestionat structura centrală a DIICOT, în perioada 16 mai 2013 - 21 noiembrie 2014. Astfel, inspectorii judiciari au discutat cu toţi procurorii din cadrul tuturor serviciilor şi birourilor în legătură cu modul şi calitatea comunicării cu conducerea direcţiei. „Spre deosebire de domnul procuror-şef Codruţ Olaru, care a condus DIICOT până la numirea doamnei procuror-şef Alina Bica şi care a practicat un stil managerial participativ şi la care toţi procurorii aveau acces în orice moment în care aveau nevoie de îndrumare şi coordonare, în cazul doamnei procuror-şef Alina Bica lucrurile au fost complet diferite; în acest sens, procurorii s-au confruntat cu situaţii în care, deşi aveau de rezolvat probleme care reclamau prezenţa şefului direcţiei, acesta nu era de găsit”, a stabilit IJ. Conform sursei citate, din cauza tonului ridicat folosit, precum şi a modului imperativ în care Alinca Bica tranşa problemele invocate de subalterni, s-a preferat o comunicare indirectă, prin şefii de servicii. „Aceştia (şefii de servicii - n.r.) au arătat că s-au confruntat cu o comunicare dificilă şi că doamna procuror-şef Alina Bica le inspira un sentiment de nesiguranţă şi neîncredere; de asemenea, au fost nemulţumiţi de faptul că nu era convocat Colegiul de conducere pentru a decide în chestiuni mai importante, doamna procuror-şef Alina Bica preferând să fie singurul decident, însă şi în acest caz dădea dovadă de instabilitate şi inconsecvenţă”, conform raportului Inspecţiei Judiciare.
Inspectorii judiciari au efectuat controale la nivelul managementului DIICOT.
Raportul privind „eficienţa managerială şi modul de îndeplinire a atribuţiilor ce decurg din legi şi regulamente de către conducerea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală şi a Serviciului Teritorial Suceava, inclusiv Biroul Teritorial Botoşani, având ca obiect activitatea desfăşurată în perioada 2013-2014” a fost prezentat miercuri secţiei de procurori a CSM. Membrii acestei secţii şi-au însuşit raportul inspectorilor judiciari.
Reamintim că Alina Bica este judecată în două dosare. Faptele fostei şefe a DIICOT şi ale lui Dorin şi Alin Cocoş privind despăgubirile ilegale de la ANRP vor fi judecate în primul dosar, în timp ce în cel de-al doilea dosar rămân acuzaţiile privindu-i pe Adriean Videanu şi Ovidiu Tender.