Odată cu publicarea, miercuri, a raportului Comisiei Europene (CE) privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) pentru România şi Bulgaria, au început să curgă şi reacţiile din tabere politice diferite. Şi nu vorbim doar despre taberele politice interne, ci şi despre cele europene. Dacă unele reacţii şi păreri pot fi suspectate ca fiind subiective, au apărut şi opinii care nu pot fi puse pe seama parti-pris-urilor. Chiar dacă la nivelul ţării noastre au fost multe voci care au recunoscut, în diferite momente, că evoluţia este una înceată pe problematica Justiţiei, publicaţia europeană „The Economist“ a lăudat pe alocuri România. În ediţia sa electronică, săptămânalul scrie că CE continuă să critice România şi Bulgaria pentru ceea ce consideră a fi deficienţele privind statul de drept, reforma sistemului judiciar şi lupta împotriva corupţiei, dar remarcă evoluţia pozitivă a României, care a întreprins „paşi importanţi care arată un angajament real în direcţia reformei“, spre deosebire de Bulgaria, unde, „pe ansamblu, progresele sunt încă insuficiente şi fragile“. Pe de altă parte, liderul grupului social-democrat din Parlamentul European (PE), Hannes Swoboda, a declarat, ieri, că România a făcut mari eforturi şi progrese din momentul aderării la UE, în 2007, în special în lupta împotriva corupţiei, dar rămân preocupări mai ales în ceea ce priveşte independenţa Justiţiei. Nu au lipsit nici părerile venite din partea guvernanţilor români. Mai exact, oficialii Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) spun că raportul MCV subliniază importanţa măsurilor preventive, în special instruirea funcţionarilor publici în cadrul proiectelor anticorupţie coordonate de MDRAP şi de alte ministere. „Un aspect important îl reprezintă sesiunile de instruire a funcţionarilor publici, care demonstrează accentul pus pe măsurile preventive în lupta împotriva corupţiei”, se arată în raportul MCV.
ŞI NOROIUL? Chiar dacă „dracul“ nu e atât de negru precum s-ar fi grăbit unii să-l catalogheze, nu se putea ca, după publicarea raportului MCV, din peisaj să lipsească fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei. Aceasta nu a ratat ocazia de a mai arunca cu noroi în premierul Victor Ponta, dar mai ales să elogieze instituţiile de forţă ale regimului Băsescu - DNA, ÎCCJ, ANI şi CCR, despre care spune că ar fi spălat imaginea României în ultimul raport MCV.
ONG Pe de altă parte, directorul executiv al Transparency International România, Victor Alistar, salută raportul privind progresele României şi apreciază că acesta este unul dintre puţinele rapoarte care reflectă situaţia României cât mai aproape de realitatea contribuabililor săi - cetăţeni sau companii private. Dincolo de aparenţa unui ton neutru şi de criticile ponderate, TI-România consideră că aspectele criticate în raport sunt extrem de importante şi, în lipsa unei abordări sistematice în soluţionarea lor, riscă să afecteze credibilitatea şi sustenabilitatea reformelor. Indiferent de toate părerile şi reacţiile apărute, purtătorul de cuvânt al CE, Mark Gray, a spus că rapoartele MCV vor continua cât timp va fi necesar pentru ca România şi Bulgaria să îndeplinească angajamentele luate la aderarea la UE.