Raportul MCV, lațul UE de gâtul României!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Raportul MCV, lațul UE de gâtul României!

Justiție 15 Noiembrie 2017 / 18:55 1559 accesări

Comisia Europeană din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) ne spune că iar ne-am făcut și nu prea lecțiile pe Justiție. Comisia a publicat, miercuri, raportul referitor la etapele parcurse de România pentru a-și îndeplini angajamentele privind reforma judiciară și combaterea corupției, în contextul Mecanismului de Cooperare și de Verificare (MCV) instituit în 2007, când România a aderat la Uniunea Europeană, anunţând că s-au făcut progrese în domenii precum verificarea conflictelor de interese, dar sunt menţionate şi provocări la adresa independenţei Justiţiei. „Am constatat progrese în unele domenii, dar mai sunt încă multe de făcut. România a pus în aplicare unele dintre recomandările noastre, dar în privința altora nu a realizat până acum progrese suficiente“, a declarat prim-vicepreședintele Frans Timmermans. În același timp, Comisia constată că ritmul global al reformelor a stagnat în cursul anului 2017, ceea ce a dus la încetinirea punerii în aplicare a recomandărilor restante, cu riscul redeschiderii unor chestiuni care, în raportul din ianuarie 2017, au fost considerate închise. „Provocările la adresa independenței sistemului judiciar reprezintă o serioasă sursă de îngrijorare“, mai arată sursa citată. În concluzie, raportul Comisiei Europene mai arată că ţara noastră a făcut paşi înainte la doar patru capitole din cele 12 recomandate în luna ianuarie a acestui an. Concluzia raportului MCV publicat miercuri este că niciunul dintre obiectivele propuse în ianuarie nu este îndeplinit în mod satisfăcător. Comisia Europeană anunţă că o nouă evaluare va avea loc la finalul anului viitor.

RAPORTUL MCV, FOLOSIT PE POST DE ARMĂ POLITICĂ

Cel de-al 17-lea raport din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare pentru România este publicat într-un moment marcat de controversata modificare a legilor Justiţiei. Evident, cei care flutură stindardul „statului de drept“, cu Iohannis în frunte, au sărit ca arși, spunând că raportul MCV este o palmă pentru guvernarea PSD - ALDE, care vrea să subjuge Justiția, iar acest lucru a fost taxat imediat de Comisia Europeană. „Dacă acțiunile Guvernului și Parlamentului României cu privire la procesul de modificare a legilor Justiției vor continua în aceeași direcție ca și până acum, România va face pași înapoi în ceea ce privește funcționarea sistemului judiciar și lupta împotriva corupției“, spune șeful statului, potrivit unui comunicat de presă al Administrației Prezidențiale. Iohannis atrage atenția că întregul efort făcut de România pentru întărirea reformelor în domeniul justiției și combaterea corupției poate fi periclitat de acțiunile unor oameni politici care refuză să accepte că datoria lor este să lucreze în slujba cetățenilor și nu a unor interese partizane sau de grup. De partea cealaltă, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat că din documentul Comisiei Europene reiese o concluzie pozitivă, respectiv că România îşi poate îndeplini obiectivul ridicării MCV în actualul mandat al comisiei, adică în 2018. Întrebat fiind despre îngrijorarea manifestată de Comisia Europeană în privinţa independenţei Justiţiei, Toader a declarat că „reţinem şi faptul că ea izvorăşte aşa cum rezultă din raportarea la un debut de proces legislativ, la un pachet de legi care n-a trecut de prima comisie, darămite să ajungă la promulgare şi publicare, numai forma finală a legii produce efecte juridice“.

Indiferent de ce parte ai privi problema, cert este că cei de la Comisia Europeană folosesc acest Mecanism de Cooperare şi Verificare pentru a ține România departe de spațiul Schengen, spunându-ne obsesiv: „Vedeți?! Nu v-ați făcut lecțiile pe Justiție! Așa că nu meritați să intrați în Schengen“.



12