Raportul MCV NU are legătură cu Schengen

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Alarmări false

Raportul MCV NU are legătură cu Schengen

Eveniment 23 Ianuarie 2014 / 00:00 580 accesări

LEGĂTURI Zvonurile alarmiste şi halucinante, potrivit cărora România va fi tăvălită în raportul Comisiei Europene (CE) privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), au fost demontate, ieri, în varianta finală a raportului, în care au fost cuprinse referiri privind progresele înregistrate de România în domeniul justiţiei de la ultima evaluare. Deşi în unele medii se aştepta ca raportul să fie plin de buline negre la adresa ţării noastre, documentul oficial nu-i atât de negru. „Evaluarea şi includerea României în spaţiul Schengen şi raportul MCV sunt două exerciţii diferite. Lucrurile sunt foarte clare: România a fost deja evaluată în ceea ce priveşte aderarea la Schengen. Rezultatul este foarte clar: un mare DA”, a declarat Michele Cercone, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom. În plus, Michele Cercone a atras atenţia că ar fi nedrept ca România să fie supusă unor noi criterii în vederea aderării. Astfel, dacă ţinem cont de părerea oficialului european, iată că se desfiinţează ideea trâmbiţată de opoziţie, aceea că un eventual raport MCV ar îndepărta România de aderarea la Schengen.

RECOMANDĂRI, NU CRITICI Revenind la conţinutul raportului MCV, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray, a precizat că România a făcut progrese de la ultimul raport în cadrul MCV. Pe de altă parte, evaluarea CE mai conţine recomandări pentru viitor, una dintre acestea referindu-se la codul de conduită pentru parlamentari, care trebuie să includă dispoziţii-cheie astfel încât aceştia să respecte independenţa Justiţiei, indiferent de modificările ce vor fi aduse Constituţiei României. De asemenea, CE spune că România ar trebui să adopte măsuri legislative de respectare a sistemului judiciar şi să se asigure că nu există excepţii în legea privind conflictul de interese şi averile nejustificate. La capitolul reforma Justiţiei, CE recomandă adoptarea măsurilor legislative necesare pentru reformarea sistemului judiciar şi pentru rezolvarea aglomerării activităţii unor instanţe, precum şi finalizarea procedurilor privind pensiile magistraţilor. În plus, Raportul MCV arată că, în domeniul combaterii corupţiei la nivel înalt, există încă obstacole semnificative şi îngrijorări legate de independenţa Justiţiei. Surprinzător este că unele dintre constatările din raport sună ciudat de asemănător cu discursul Monicăi Macovei şi al preşedintelui Băsescu, care critică deseori, la Bruxelles, ceea ce se întâmplă în România. Într-o notă ironică, purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, a declarat: „În ceea ce priveşte modul în care s-au făcut schimbări în conducerea DNA, raportul nu menţionează ce s-a întâmplat în mai 2005, când Monica Macovei a schimbat într-o singură noapte 15 procurori-şefi, conducerea Parchetului General, a PNA şi DIICOT, numind alţi oameni fără nicio consultare publică”. Referitor la raport, Ministrul Justiţiei (MJ), Robert Cazanciuc, a declarat că evaluarea este mai bună decât cea de anul trecut, fiind făcute 18 recomandări, dintre care şase pentru MJ, privind, printre altele, desfiinţarea instanţelor şi parchetelor mici şi dezvoltarea Strategiei naţionale anticorupţie.

PROGRESE Aspectele negative din raport au fost imediat speculate de politicienii opoziţiei, care au dat o interpretare proprie acestui raport. În acest sens, fostul premier Emil Boc a considerat că raportul MCV este o moţiune de cenzură la adresa Guvernului României şi a guvernării USL, care marchează regresul ţării în planul democraţiei şi al statului de drept. Fals! au spus reprezentanţii USL. Europarlamentarul PSD Corina Creţu declară că raportul este unul echilibrat. La rândul său, premierul Victor Ponta a considerat că CE a scos în evidenţă faptul că România a făcut progrese importante şi substanţiale, indiferent de „interpretările şi speculaţiile politice”. „Suntem, din punctul de vedere al Comisiei, complet pregătiţi să intrăm în spaţiul Schengen. Decizia va fi, sigur, una pur politică a statelor membre”, a spus Ponta. Pe aceeaşi lungime de undă a fost şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, care a spus, referindu-se la raport, că, „acolo unde politicienii de duzină văd instrumente de atacat o guvernare sau o instituţie fundamentală a statului român şi vor să se dea mari, eu văd o recomandare şi o viziune modernă pentru statul român“.



12