Raportul MCV: „Obedienţă şi tăcere“! Presa şi politicienii, ciocu’ mic!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Tupeu european

Raportul MCV: „Obedienţă şi tăcere“! Presa şi politicienii, ciocu’ mic!

Justiție 25 Ianuarie 2017 / 17:56 795 accesări

România, privită prin lentila întoarsă a Comisiei Europene... Este bine, dar jurnaliştii şi politicienii trebuie să aibă ciocu’ mai mic, că deranjează DNA-ul din lupta împotriva corupţiei. Şi, în general, la români ar trebui să fie mai multă tăcere în problemele legate de Justiţie, care ne privesc direct, am crede noi, că e mai bine aşa. Dacă e cazul de aplauze, da, cu plăcere, dar mai încet cu criticile, că nu e bine. Raportul MCV pentru România ar putea fi intitulat „Obedienţă şi tăcere”!

Cum arată din afară, de la nivelul Comisiei Europene mai precis, situaţia României, problemele din Justiţie, abuzurile unor magistraţi, interferenţa serviciilor secrete şi a DNA în actul de justiţie („Instanţele sunt câmp tactic al SRI”), probate cu declaraţii şi documente concrete în mai multe rânduri, precum şi multe alte situaţii, strigătoare la cer pentru noi? Păi... altfel. Europenii par că privesc România printr-o lentilă întoarsă, iar raportul MCV reflectă din plin această abordare. În limbajul de lemn specific, europenii citesc cifrele şi numele instituţiilor şi ne explică nouă, cei ce trăim în această ţară, ce mari succese au înregistrat aceste instituţii (DNA în principal) în lupta anticorupţie şi cum mass-media nu ar trebui să le mai critice. Nimeni nu are voie să spună nimic (aici, pe lângă jurnalişti intră şi politicienii), căci riscă să submineze încrederea în Justiţie. Practic, CE ne cere să devenim un popor apatic şi tăcut, care să se ridice în aplauze atunci când se dă semnalul de la centru şi care să nu gândească prea mult, că riscă să... strice. Procurorul general se bucură intens, mai ales de când s-a trezit şi a realizat că în România există un binom DNA - SRI, iar Kovesi are probabil orgasm la gândul că iar a fost mângâiată pe cap de unii care nu-şi părăsesc birourile lor de la CE decât pentru a merge la toaletă. Tot acolo au gândit şi redactat probabil raportul MCV pentru România, care ar putea fi intitulat „Obedienţă şi tăcere”.

SPICUIM DIN RAPORT

România continuă să înregistreze progrese în reformarea sistemului judiciar şi în combaterea corupţiei, dar critici ale politicienilor şi presei la adresa instituţiilor judiciare, în special a DNA, riscă să submineze încrederea în justiţie. "Inculparea şi condamnarea a numeroşi politicieni cunoscuţi din România constituie un semnal că tendinţa generală spre independenţa Justiţiei este pozitivă. Aceeaşi tendinţă poate fi observată în sondajele de opinie pe tema percepţiei asupra independenţei Justiţiei şi încrederii în sistemul judiciar", arată raportul Comisiei Europene elaborat în cadrul MCV. "Însă, după cum au stabilit rapoartele MCV, există şi o reacţie la această tendinţă: criticile politicienilor şi presei la adresa magistraţilor şi instituţiilor judiciare au fost frecvente, atacurile la adresa DNA continuând să se intensifice în anul 2016. Riscul este ca această atitudine critică să submineze încrederea publică în întregul sistem judiciar, mai ales când criticile vin din partea instituţiilor guvernamentale sau Parlamentului", subliniază raportul CE.

CE ARE ŞI RECOMANDĂRI

CE recomandă Guvernului României să aibă în vedere limitarea imunității miniștrilor pe durata mandatului. Potrivit documentului, legislația anticorupție "trebuie să se aplice tuturor în mod egal și la toate nivelurile", iar dezbaterile din Parlament cu privire la criteriile obiective pentru justificarea refuzului de ridicare a imunității "nu au condus la o schimbare în sensul recomandărilor anterioare din rapoartele MCV".

În raport se arată, ignorând complet oamenii din spatele cifrelor, că DNA și ÎCCJ "au înregistrat un bilanț impresionant în rezolvarea cazurilor de corupție la nivel mediu și înalt" și că menținerea eforturilor instituțiilor judiciare care combat corupția la nivel înalt "rămâne cel mai important semnal de consolidare a luptei anticorupție".

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, s-a trezit şi el şi a declarat miercuri că trebuie menținută monitorizarea României în cadrul MCV, deoarece aceasta se dovedește a fi "cască de protecție" în situații imprevizibile. La ce se referă? "Iată că monitorizarea se dovedește a fi o cască de protecție când circuli pe șantier, pentru situații de imprevizibilitate. Și după 10 ani, iată că se poate întâmpla ceva la care nu ne-am fi așteptat: modificări radicale ale unor texte de lege. (...) Noi ne dorim să avem evoluții ireversibile. Nu ne dorim modificări legislative care să dezarmeze practic magistrații de instrumentele juridice anticorupție, fiindcă dezincriminarea unor texte de lege privind infracțiuni de serviciu ar face inoperabilă impunitatea denunțătorilor, instituții care au fost introduse în faza aceasta de aderare la UE și care au rezistat 10 ani și mai bine în legislația română. Ar trebui să rămână și nu să se renunțe la ele, fiindcă altfel magistrații vor fi dezarmați în fața infracțiunilor de corupție", a declarat Augustin Lazăr.

MASS-MEDIA, CIOCU’

MIC! Procurorul general a subliniat că rapoartele MCV ale CE, din perioada 2014 - 2016, au evidențiat o tendință pozitivă, însă se menționează că atacurile mass-media și ale politicienilor împotriva magistraților reprezintă o amenințare serioasă.

GRAŢIEREA NU ESTE OK PENTRU CĂ... CRIMINALITATE

Cât despre graţiere, nu este ok, pentru că avem probleme mai importante, precum criminalitatea. Păi şi dacă lupta împotriva criminalităţii funcţionează, unde îi mai băgăm pe cei criminali prinşi în cadrul luptei cu pricina? Lazăr a precizat: "Nu este în regulă să ne gândim la aceste aspecte când societatea românească se confruntă cu un val de criminalitate, când ne așteptăm la alt val de criminalitate, cu terorism, criminalitate transfrontalieră, violentă, noi acum să ne gândim la acte de clemență. Chestiunea grațierii, a actelor de clemență eu cred că poate fi discutată în stare de calm în cadrul Parlamentului și să se ajungă la o concluzie rezonabilă".

Taguri articol


12