LEGE… CU VECHIME Neînţelegerile dintre senatorii Puterii şi cei ai Opoziţiei privind amendamentele şi forma în care legea asistenţei sociale ar trebui transmisă Camerei Deputaţilor au reuşit să blocheze lucrările plenului Senatului mai bine de patru săptămâni. Proiectul legii a fost înscris pe ordinea de zi a plenului Senatului de 12 ori. În urma negocierilor, liderii de grup din Camera Deputaţilor au ajuns, ieri, la un consens în privinţa legii asistenţei sociale, stabilindu-se ca marţea viitoare să se dea votul final pe această iniţiativă. Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a hotărât, ieri, ca raportul la legea asistenţei sociale să fie depus de Comisia de Muncă până în data de 14 noiembrie.
ACUZE Înainte de luarea acestei decizii, deputaţii Opoziţiei au acuzat Puterea că a decis dezbaterea legii asistenţei sociale în procedură de urgenţă prin încălcarea regulamentului. Astfel, deputaţii PSD Aura Vasile şi Cristian Dumitrescu au susţinut în plen că decizia Biroului Permanent de dezbatere a proiectului asistenţei sociale în regim de urgenţă se află în afara Regulamentului. În acest sens, Cristian Dumitrescu a declarat că “Biroul Permanent nu are dreptul sub nici o formă să anuleze prevederi ale Regulamentului, cu atât mai mult dreptul parlamentarilor la dezbatere”. Deputatul PNL Eugen Nicolăescu i-a transmis Robertei Anastase, şefa Camerei: „A pune în imposibilitate comisiile din Parlamentul României să dezbată proiecte de lege (...) este ilegal, este imoral şi este total nesănătos pentru parlamentarismul românesc. Vă asumaţi o răspundere clară dvs şi acea majoritatea din Parlament care îşi bate joc de Regulament, vă rog să le transmiteţi cu titlu personal această observaţie a mea (...) este inadmisibil şi este intolerabil ceea ce faceţi, procedura de urgenţă înseamnă într-adevăr o procedură specială, dar nu înseamnă niciodată derogarea de la lege şi de la Regulament”. Până la urmă, au căzut la pace.
TERMEN FINAL Într-un final, secretarul Camerei, Niculae Mircovici, a declarat că “Legea asistenţei sociale intră în procedură normală. Termenul de depunere a amendamentelor este până în 11 noiembrie, iar termenul de depunere a raportului (n.r., de către Comisia de Muncă), până în 14 noiembrie”. Camera este for decizional pentru această iniţiativă legislativă. Proiectul legii asistenţei sociale a trecut luni de Senat prin adoptare tacită, termenul până la care Senatul îşi putea exprima un vot asupra acestui proiect, 3 noiembrie, fiind depăşit.