Autoritatea de Sănătate Publică a Judeţului (ASPJ) Constanţa a înaintat ieri Ministerului Sănătăţii Publice (MSP) şi Departamentului de Control al Guvernului raportul privind focarul de toxiinfecţie alimentară din Tabăra de la Năvodari. Documentul întocmit de reprezentanţii ASPJ Constanţa indică numărul de îmbolnăviri, rezultatul analizelor efectuate de cadrele medicale şi măsurile impuse în cazul de la Năvodari. Astfel, din analizele efectuate în laboratorul de referinţă al ASPJ, a reieşit că 46 pacienţi erau infectaţi cu salmonella, nouă cu bacteria escherichia coli, iar doi cu stafilococ aureu. De asemenea, probele prelevate din alimente au scos la iveală prezenţa bacteriei escherichia coli, care se regăsea şi pe unele dintre obiectele din bucătăria cantinei taberei, respectiv cîntarul de alimente şi blatul de carne. Potrivit conducerii autorităţii constănţene, şapte dintre bucătari erau infectaţi cu salmonella, escherichia coli şi stafilococ. „Le-am pus în vedere angajaţilor să se prezinte pentru efectuarea analizelor la laboratorul nostru de referinţă, deoarece anterior izbucnirii focarului, ei aveau buletine de analiză prelucrate în laboratoare medicale private, care atestau că sînt perfect sănătoşi. Aceste laboratoare vor fi controlate, iar noi nu vom mai lua în considerare alte analize decît cele efectuate în laboratorul ASPJ”, au declarat reprezentanţii ASPJ Constanţa. Unii copii au fost mutaţi în Tabăra „Victoria” Năvodari, iar conducerea acesteia a informat ASPJ că va amenaja un cabinet medical. La tabăra „Lebăda”, ASPJ a detaşat o ambulanţă cu echipaj medical, care staţionează acolo permanent, deoarece medicii care au lucrat în tabără au renunţat la contractul cu SIND România pe motiv că, în perioada declanşării focarului, nu li s-a asigurat hrana. Primele rezultate ale analizelor probelor recoltate de la bolnavi au arătat că boala a fost produsă de salmonella, alimentul incriminat fiind carnea de pui din care a fost gătită mîncarea servită la masa de prînz şi la cea de seară, în ziua de 7 iulie. Potrivit Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVA), personalul care lucra la cantina taberei este vinovat de contaminarea alimentelor. În urma acestui eveniment, activitatea unităţii a fost suspendată integral, iar conducerea unităţii a fost obligată să îndeplinească criteriile igienico-sanitare înainte de a solicita o nouă autorizare de funcţionare.
Conducerea ASPJ a atras atenţia şi asupra existenţei pe litoral, în special în Costineşti şi Eforie, a unor pensiuni particulare care cazează grupuri de copii în regim de vizitatori privaţi, deşi unităţile de cazare ar trebui să funcţioneze ca o tabără.