Numărul persoanelor din Germania cu origini în imigrație a crescut anul trecut cu 8,5%, ajungând la un nivel record de 18,6 milioane, în mare parte ca urmare a creșterii afluxului de refugiați și migranți în 2015 și 2016, a indicat marți Biroul Federal de Statistică (Destatis), citat de Reuters și DPA. Potrivit Destatis, puțin peste o cincime din populație - 22,5% din cei 82,5 milioane de locuitori ai Germaniei - se află la prima sau la a doua generație de imigranți, cu cel puțin un părinte născut fără cetățenie germană.
Publicarea cifrelor survine cu mai puțin de două luni înainte de alegerile naționale din 24 septembrie din Germania. Martin Schulz, contracandidatul social-democrat al cancelarului Angela Merkel, a avertizat în legătură cu repetarea fenomenului din 2015, când șefa guvernului de la Berlin a deschis porțile pentru sute de mii de migranți. Circa 2,3 milioane de persoane din Germania au legături familiale cu Orientul Mijlociu, reprezentând o creștere de aproape 51% din 2011. De asemenea, aproximativ 740.000 de persoane au origini africane, însemnând o creștere de 46% din 2011. Turcii reprezintă cel mai mare procent de persoane cu origini în imigrație în Germania. Vasta majoritate a populației provenite din rândul imigrației are totuși legături cu alte țări europene, conform Destatis. În Germania au sosit în 2015 și 2016 peste un milion de migranți, dintre care majoritatea plecați din cauza sărăciei și a războiului din Orientul Mijlociu și Africa.
Decizia cancelarului Merkel de a deschide granițele i-a afectat inițial popularitatea și a determinat ascensiunea partidului antiimigrațiionist Alternativa pentru Germania (AfD), dar, de atunci, conservatorii săi și-au revenit în sondaje. Potrivit AfD, imigranții, în special musulmani, reprezintă o amenințare pentru cultura și securitatea Germaniei, cu toate că rata șomajului este la un nivel scăzut după reunificarea țării și partidul Angelei Merkel a promis electoratului ocuparea deplină a forței de muncă în decurs de opt ani.