Răspândirea epidemiilor de gripă aviară crește riscul unei pandemii umane

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Răspândirea epidemiilor de gripă aviară crește riscul unei pandemii umane

26 Ianuarie 2017 / 18:42 478 accesări

Răspândirea globală a gripei aviare și a noilor tipuri de visuri ce circulă în prezent și cauzează infecții a atins un nivel fără precedent, ridicând riscul unei potențiale transmiteri a acesteia în rândul oamenilor, potrivit specialiștilor în boli infecțioase, citați de Reuters.

În ultimele trei luni au fost raportate mai multe epidemii în fermele avicole și stolurile păsărilor sălbatice de-a lungul Europei, Africii și Asiei.

În timp ce multe dintre tipurile de virusuri reprezintă un risc minim față de sănătatea umană, numărul mare al diferitelor rădăcini și prezența acestora în atât de multe părți ale lumii în același timp crește riscul mutațiilor genetice.

”Aceasta este o schimbare fundamentală în istoria naturală a influenței virușilor”, a declarat Michael Osterhold, specialist în boli infecțioase la Universitatea din Minnesota, adăugând că răspândirea gripei aviare din punct de vedere geografic și al numărului mare de tulpini este o situație fără precedent.

Oficiali ai sănătății mondiale sunt îngrijorați că una dintre aceste tulpini s-ar putea transmite la oameni, precum H5N1 la sfârșitul anilor 1990, ce a cauzat atunci sute de contaminări și morți, dar nu a dobândit abilitatea de a se deplasa ușor de la o persoana la alta.

Cea mai mare temere este că o tulpină mortală a gripei aviare s-ar putea modifica genetic într-o formă pandemică ce s-ar transmite cu ușurință între oameni, o formă nemaiîntâlnită până acum.

Taguri articol


12