Răspunsul procurorilor din CSM la rezoluţia de la Constanţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Răspunsul procurorilor din CSM la rezoluţia de la Constanţa

Justiție 30 Mai 2017 / 22:00 1303 accesări

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii transmite că a luat act de rezoluţia adoptată marţi de reprezentanţi ai judecătorilor de la tribunale la Constanţa, precizând că militează pentru "unitatea instituţională" a CSM. "Trebuie menţionat faptul că în arhitectura constituţională şi legală actuală, Consiliul Superior al Magistraturii funcţionează ca organ colegial unic cu responsabilităţi directe şi exclusive în gestionarea carierei magistraţilor judecători şi procurori. În contextul dezbaterilor asupra modificărilor legilor justiţiei, pe baza opiniilor centralizate exprimate de instanţe şi parchete, propunerile privitoare la atribuţiile Plenului Consiliului Superior al Magistraturii şi ale celor două Secţii care vizează acele aspecte de carieră comună ale magistraţilor şi modul de ocupare a instanţelor şi parchetelor au fost însuşite de Comisia de specialitate din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. Secţia pentru procurori reiterează şi militează pentru unitatea instituţională a Consiliului Superior al Magistraturii, cât şi a sistemului judiciar în integralitatea sa, susţinând rolul fundamental al magistratului judecător în înfăptuirea actului de justiţie", se arată într-un comunicat de presă al Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, remis marţi seară MEDIAFAX.

Reacţie vine după ce şefii tribunalelor din România au adoptat, la Constanța, în urma unei întâlniri, o rezoluție prin care solicită "separarea atribuțiilor CSM referitoare la cariera judecătorilor și procurorilor". La întâlnirea de marți a participat și ministrul Justiției. AMR susține inițiativa.

"Solicităm consolidarea statutului judecătorilor prin separarea imediată a atribuțiilor Consiliului Superior al Magistraturii referitoare la cariera judecătorilor și procurorilor, precum și cu privire la organizarea și funcționarea instanțelor judecătorești și a parchetelor în sensul ca acestea să aparțină distinct celor două Secții ale Consiliului, respectiv Secției pentru Judecători în privința judecătorilor și instanțelor judecătorești și Secției pentru Procurori în privința procurorilor și parchetelor. Recunoașterea acestei garanții ar conduce la o consolidare a independenței judecătorilor, singurii care înfăptuiesc justiția, acest lucru nefiind pe deplin posibil cât timp cariera le este hotărâtă prin alte mecanisme decât cele proprii puterii judecătoreşti", se arată în Rezoluția de la Constanța. "Rezoluția presupune separarea carierelor, aceasta este dorința colegilor. De fapt, a pornit de la o dorință exprimată în interiorul corpului de magistrați, de jucători, de foarte multă vreme. Au fost câteva discuții la întâlnirea președinților curților de apel de la Cluj. S-a exprimat chiar în ultima zi dorința de a separa cumva carierele, pentru că e foarte corect ca judecătorii să hotărască cariera judecătorilor și procurorii cariera procurorilor. Fiecare cunoaște specificul profesiei și așa este și normal. Cum judecătorii nu se amestecă în procedurile de numiri în marile parchete, așa este corect și la noi, să nu existe aceasta, să-i spunem intruziune. E mult spus intruziune. Tot ce e acum pe plen în ceea ce privește cariera judecătorilor și a procurorilor să coboare pe secții. Plenul să aibă atribuție de reprezentare, nu de a hotărî pe ambele profesii", a declarat judecătorul Gabriela Baltag, membru CSM. Rezoluția este urmare a discuțiilor din cadrul ,,Întalnirii profesionale periodice a reprezentantilor Consiliului Superior al Magistraturii, Ministerului Justitiei, Institutului National al Magistraturii, Scolii Nationale de Grefieri si a reprezentanților tribunalelor”. Evenimentul s-a desfășurat pe parcursul a două zile, luni și marți, la Constanța. Marți, la eveniment a participat și ministrul Justiției.

"Domnul ministru a spus că vom vedea poziția dânsului, a fost rezervat", a precizat Gabriela Baltag. Magistratul susține că judecătorii vor cere ca rezoluția să fie inclusă în modificările aduse legilor justiției, care vor ajunge la CSM, cel târziu, săptămâna următoare. În document se solicită judecătorilor CSM "să denunţe şi să se delimiteze de orice încălcări ale dispozițiilor legale“. "Au fost situații când în CSM uneori s-a trecut peste lege în favoarea oportunității iar acest aspect a fost sancționat numai de o parte dintre noi. Colegii noștri ne-au cerut socotoală și ne-au cerut în mod expres, pentru transparență, să arătăm că nu vom fi nicioadată părtaș la astfel de fapt. Un exemplu este chiar sedința de săptămâna trecută, când s-a discutat regulamentul Inspecției Judiciare. Avem o dispoziție de lege, s-a trecut peste lege și regulamentul a fost modificat împotriva legii. Este un exemplu doar", a explicat Baltag. Rezoluția a fost trimisă Plenului CSM, Ministrului Justiției și președinților Camerei Deputaților și Senatului. Asociația Magistraților din România (AMR) anunță că susține Rezoluția adoptată la data de 29 mai 2017. "AMR apreciază, în mod deosebit, demersul conducătorilor tribunalelor – președinți și vicepreședinți – prezenți la întâlnire întrucât vine să reafirme, într-o manieră clară și fermă, fundamentată pe principiile constituționale, necesitatea respectării garanțiilor unei justiții independente. Astfel cum AMR a subliniat, în repetate rânduri, independența puterii judecătorești nu este un scop în sine, nu este un privilegiu de care beneficiază judecătorii, cu titlu individual și personal, dar se justifică prin necesitatea de a le permite să își îndeplinească misiunea", transmite asociația într-un comunicat de presă.

Asociația de magistrați susține că problemele specifice judecătorilor sau procurorilor nu trebuie să formeze obiectul hotărârilor Plenului CSM.

"Orice act sau orice procedură ce privește cariera ori statutul judecătorilor nu poate proveni decât de la o persoană căreia îi sunt recunoscute și garantate, prin Constituție, în exercitarea atribuțiilor sale, caracterele esențiale ale independenței și inamovibilității, și nu de la o persoană căreia nu îi este garantat constituțional acest statut. O altă abordare ar însemna să se atribuie procurorilor putere de decizie în chestiunea drepturilor, obligațiilor și carierei judecătorilor, fără ca ei înșiși (procurorii) să aibă atributele inamovibilității și independenței, cu efectul încălcării dispoziţiilor constituţionale și ale actelor europene la care România este parte", se mai precizează în comunicat.

Pe de altă parte, alți magistrați judecători de tribunale nu sunt de acord cu demersul.

"Nu am fost consultat în prealabil, nu am mandatat pe nimeni să semneze și nu sunt de acord cu un asemenea demers. Nu cred că e adecvat că membri CSM sa semneze o astfel de rezoluție adresată celorlalți membri CSM: credeam că timpul fracțiunilor din CSM a trecut si cred că disensiunile din CSM, firești uneori, nu trebuie să ocupe agenda publica. Cu siguranță însă nu e cazul că unii judecători, cu atât mai mult membri CSM sa se poziționeze împotriva procurorilor din CSM, astfel de conflicte fiind complet artificiale și specifice doar anilor 2000", a scris judecătorul Cristi Danileț pe Facebook.



12