Răsturnare de situaţie contestată

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Turul 2 Suspiciuni de fraudă

Răsturnare de situaţie contestată

Eveniment 08 Decembrie 2009 / 00:00 8783 accesări

Răsturnare spectaculoasă a rezultatelor celui de-al doilea tur al prezidenţialelor! Dacă duminică, la închiderea urnelor, studiile sociologice îl indicau ca fiind câştigător pe Mircea Geoană, cu 51,2% din sufragii, ieri, numărătoarea finală a voturilor de către Biroul Electoral Central, nevalidată, l-au indicat drept câştigător al celui de-al doilea tur de scrutin pe Traian Băsescu, cu 50,33% din sufragii. Pe de-o parte, pedeliştii şi Băsescu se autodeclară câştigătorii alegerilor. De cealaltă parte, social democraţii şi liberalii reclamă masive fraude electorale. Până şi Biroul Electoral Central s-a încurcat în cifre, pentru că în hârtia oficială prezentată de BEC, privind rezultatele alegerilor, numărul total al voturilor valabil exprimate plus cel al voturilor nule nu corespunde cu numărul total al alegătorilor care s-au prezentat la urne. PSD a decis să conteste, astăzi, la Curtea Constituţională, rezultatele alegerilor de duminică.

CONTESTARE. Românii au votat duminică pentru noul preşedinte al României. Prezenţa ridicată la urne a surprins pe toată lumea, înregistrându-se cea mai mare participare la vot în ultimii 15 ani. Potrivit datelor furnizate de Biroul Electoral Central (BEC), în urma numărării voturilor din toate secţiile de votare, s-a răsturnat situaţia raportată de majoritatea exit-poll-urilor, învingătorul de duminică seară, Mircea Geoană, fiind depăşit de contracandidatul său, Traian Băsescu. Conform anunţului BEC, Băsescu a obţinut 5.275.808 voturi, adică 50,33% din sufragii, în timp ce Geoană a obţinut 5.205.760 voturi, adică, 49,66%. După anunţarea rezultatelor finale provizorii, reprezentanţii PSD s-au declarat nemulţumiţi de modul în care s-au desfăşurat alegerile. Comitetul Executiv Naţional (CExN) al PSD a decis, aseară, în unanimitate, să conteste alegerile prezidenţiale. Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a mai anunţat că partidul pe care îl conduce doreşte continuarea proiectului demarat în urmă cu o lună: “Decizia noastră unanimă este de a merge în continuare cu PNL, UDMR şi minorităţile naţionale. Excludem orice colaborare cu PD-L-ul lui Traian Băsescu”. El a afirmat că social-democraţii au decis să conteste alegerile la Curtea Constituţională şi să depună la Biroul Electoral Central dovezi ale neregulilor înregistrate la votul de duminică. “La alegerile prezidenţiale există semne de posibilă fraudare. În faţa celor 5 milioane de români şi în faţa democraţiei, atunci când există semne ale resursei de bani acordaţi pentru turism electoral şi fraude la voturi, nu putem sta impasibili. Niciodată în istoria alegerilor prezidenţiale nu am avut o diferenţă aşa de mică. Decizia de a contesta nu este legată exclusiv de persoana mea şi de interesul meu politic, ci trebuie să se vadă că Traian Băsescu foloseşte mijloace dincolo de limita democratică pentru a fura un nou mandat”, a explicat Geoană.

EROARE. Deputatul PSD Valeriu Zgonea a declarat ieri că social democraţii cer ca toate voturile nule din ţară să fie reverificate. “Datele BEC sunt bazate pe ce colectează Institutul Naţional de Statistică, iar acolo unde procesele verbale sunt încheiate greşit, ele se modifică în faţa BEJ. Sunt 300.000 de voturi valabil exprimate care sunt numărate greşit. Adică este vorba de greşeli la 1.500-2.000 de secţii, la care s-au încheiat greşit procesele verbale”, a declarat Zgonea. Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a declarat că fraudele înregistrate în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale obligă PSD să conteste scrutinul de duminică. Social-democratul a acuzat că aparatul de stat al lui Traian Băsescu încearcă să-l scoată pe actualul preşedinte învingător. În sprijinul celor susţinute de PSD este şi hârtia oficială a reprezentanţilor BEC la anunţarea rezultatelor după centralizarea tuturor secţiilor de votare. Astfel, cheile din cifrele oficiale date publicităţii de BEC nu se potrivesc. Numărul total al voturilor valabil exprimate plus cel al voturilor nule nu corespunde cu numărul total al alegătorilor care s-au prezentat la urne. Potrivit rezultatelor provizorii finale date publicităţii de BEC la ora 15.00, duminică s-au prezentat la vot 10.620.116 de alegători. Din numărul total de voturi, 138.476 au fost nule, ceea ce ar fi însemnat că voturile valabil exprimate ar fi trebuit să fie egale cu 10.481.640. Datele oficiale ale BEC indică un număr total al voturilor valabil exprimate mai mic cu 72, adică 10.481.568. De la BEJ Vaslui vine o nouă confirmare a faptului că rezultatul oficial al alegerilor nu este corect. Astfel, reprezentanţii BEJ Vaslui au verificat, ieri, buletinele de vot nule, în urma unei solicitări a PSD, descoperind printre acestea 42 de buletine valabil exprimate, dintre care 41 erau în favoarea candidatului social-democrat Mircea Geoană. Potrivit legii electorale, PSD poate cere anularea alegerilor pe motiv de fraudă electorală în termen de cel mult 3 zile de la închiderea votării, cel mai târziu 8 decembrie 2009, ora 21,00, cererea motivată şi însoţită de dovezile pe care se întemeiază urmând să fie adresată Curţii Constituţionale.



12