România a dat în clocot din nou după ce, miercuri, senatorii jurişti au votat un amendament la proiectul legii graţierii. Este vorba despre iertarea unor persoane condamnate pentru luare de mită, dare de mită, trafic de influenţă și cumpărare de influenţă, proiect propus de fostul președinte Traian Băsescu (PMP) şi de constănțeanul Liviu Brăiloiu (PSD). Propunerea a reaprins spiritele în țară și a scos, din nou, tinerii liberi și frumoși în stradă, care au scandat lozinci anti-guvernamentale și anti-PSD, formațiune acuzată că vrea să-i scoată din pușcării pe corupții din politică. Interesant este că la încercarea de a-i elibera pe corupți prin legea grațierii s-a alăturat și fostul șef al statului Traian Băsescu, care s-a erijat mai mereu în apărătorul „statului de drept“. Pentru că propunerile făcute de Brăiloiu și Băsescu la proiectul legii grațierii au dat naștere la reacții extrem de acide din partea societății, senatorii juriști s-au întors în bănci și au dat înapoi. Astfel, joi dimineața, la propunerea PNL și USR, a fost reluat votul în Comisia Juridică asupra propunerii de a grația unele persoane condamnate pentru luare de mită, dare de mită, trafic de influenţă și cumpărare de influenţă. În doi timpi și trei mișcări, senatorii au anulat decizia luată miercuri. Culmea este că PSD s-a abținut la vot. Senatorul Daniel Fenechiu a spus că argumentele pentru întoarcearea deciziei țin de soluția diferită față de infracțiunile din Legea nr. 78/2000 și de declarațiile publice ale PSD. La rândul său, senatorul USR George Dircă a afirmat că faptele de corupție produc consecințe deosebit de grave și iremediabile. „Vreau să vă reamintesc că fapte de corupție au lăsat să se întâmple o tragedie, Colectiv, fapte de corupție fac ca pe spațiile verzi din București să fie ridicate blocuri și construcții care nu mai pot fi demolate, care ne afectează viața”, a spus Dircă. De partea cealaltă, președintele Comisiei Juridice din Senat, Șerban Nicolae, a spus că nu înțelege argumentele invocate de Fenechiu, referitoare la declarațiile liderilor PSD.
„RĂZGÂNDEALA DECREDIBILIZEAZĂ PSD“
Întoarcerea deciziei de a grația unele fapte de corupție i-a nedumerit pe unii și i-a înfuriat pe alții. Spre exemplu, analistul politic Bogdan Chirieac a afirmat că răzgândeala de pe o zi pe alta a PSD decredibilizează partidul. „Nu poți să iei decizii în probleme atât de importante în funcție de reacția Străzii”, a declarat Bogdan Chirieac. La rândul său, jurnalistul Victor Ciutacu îi face praf pe PSD-iști după anularea votului privind grațierea corupților. „Avem un Parlament slab, nu are nicio legătură cu democrația. Votezi după cum bate vântul. PSD-ul nu are nicio șansă să devină vreodată vreun partid modern. Să punem Strada șefa statului, să terminăm cu alegerile democratice“, a spus Ciutacu la România TV. O reacție dură a avut-o și fostul premier Victor Ponta. Într-o postare pe Facebook, Ponta, actual deputat, l-a acuzat pe colegul său de partid Șerban Nicolae, pe care l-a făcut direct răspunzător pentru faptul că a acceptat întoarcerea deciziei. „Ce a fost miercuri în Comisia Juridică a fost o comedie proastă, iar ceea ce a fost joi e o tragedie sinistră! Faptul că Șerban Nicolae încă nu și-a dat demisia afectează grav și imaginea PSD, și respectul pe care el personal încă îl mai avea din partea colegilor”, a scris Ponta.
BĂSESCU VREA GRAȚIEREA CELOR CONDAMNAȚI PENTRU ABUZ ÎN SERVICIU
Tot în Comisia Juridică a Senatului au fost respinse, joi, și două propuneri care prevedeau grațierea persoanelor condamnate pentru abuz în serviciu și pentru conflict de interese. Băsescu a pledat, în timpul ședinței, pentru grațierea persoanelor condamnate pentru abuz în serviciu, apreciind că problema a fost interpretată abuziv de procurori. Fostul preşedinte a afirmat că abuzul în serviciu este un instrument de ţinere sub control a clasei politice, el arătând că va persevera în a susţine amendamentul la legea graţierii prin care persoanele condamnate pentru abuz în serviciu să fie graţiate.