S-a declanșat o adevărată isterie după ce o listă a rușinii cu peste 1.300 de agenţii care şi-au pierdut licenţa de turism a fost publicată pe site-ul Autorității Naționale pentru Turism (ANT). Supărați că acest lucru le poate afecta imaginea, unii reprezentanți ai agențiilor au prezentat fotografii cu licența de turism care, culmea, era valabilă. Reprezentanții Asociației Naționale a Agențiilor de Turism au spus că lista a fost făcută la repezeală, astfel că a inclus agențiile care s-au închis natural, care și-au mutat sediul, care nu au comunicat către ANT schimbarea sediului sau polița de asigurare, dar și agențiile sau sediile agențiilor care au fost închise la cererea operatorilor economici. După ce a fost amenințată că va fi dată în judecată, ANT a reacționat și a anunțat că, pentru o mai bună informare și clarificare, vor fi afișate 3 noi liste.
S-a declanșat o adevărată isterie după ce o listă a rușinii cu peste 1.300 de agenţii care şi-au pierdut licenţa de turism a fost publicată pe site-ul Autorității Naționale pentru Turism - ANT (http://turism.gov.ro/). Lista prezentată cuprinde agențiile care s-au închis natural, care și-au mutat sediul, care nu au comunicat către ANT schimbarea sediului sau polița de asigurare, dar și agențiile sau sediile agențiilor care au fost închise la cererea operatorilor economici. Supărați că acest lucru le poate afecta imaginea, numeroși reprezentanți ai agențiilor au prezentat fotografii cu licența de turism care, culmea, era valabilă. Potrivit lor, fie nu au știut despre existența obligației legale de a trimite către ANT copie cu polița de asigurare, fie au invocat primirea târzie a înștiințării prin e-mail (ar fi ajuns în spam - n.r.) sau prin poștă/curier. Alții spun că au apărut în listă întâmplător, cum este și cazul agențiilor Icar Tours, care aparțin constănțeanului Cristian Bărhălescu. El a declarat pentru ”Telegraf” că agențiile Icar din listă sunt închise sau lucrează sub alte licențe, care au asigurare de ceva timp. ”Conform legislației în vigoare, trebuie să îți iei poliță de asigurare și licență de turism pentru fiecare agenție/sediu. În listă apare că sedii secundare ale unor agenții mari, din diverse orașe ale țării, au rămas fără licență de turism, dar asta nu înseamnă că și agențiile-mamă au rămas fără licență. Unele agenții mari spun că și-au schimbat sediul, dar nu au anunțat autoritatea de turism, sau că unele sedii nu au cerut dezautorizare, iar acum sunt puse la grămadă pe această listă”, a precizat și consultantul în turism Răzvan Pascu.
PROBLEMĂ DE COMUNICARE
Reprezentanții Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT) din România au spus că lista a fost făcută la repezeală. ”Din păcate, acțiunea pozitivă a ANT de a verifica lista agențiilor licențiate, veche de peste 10 ani și neverificată niciodată în această perioadă, s-a transformat într-o majoră problemă de imagine a companiilor corecte membre ANAT”, a declarat președintele ANAT, Alin Burcea. Potrivit lui, aproximativ 1.000 de agenții s-au închis în ultimii 10 ani în mod natural sau pur și simplu și-au schimbat sediul, fără a comunica ANT nici schimbarea sediului, nici polița de asigurare. ”Estimăm la mai mult de jumătate acest tip de situații, cu caracter administrativ. Restul agențiilor care în acest moment nu au asigurare probabil că le vor transmite, în mare parte, până la sfârșitul anului”, a spus Burcea.
APAR 3 NOI LISTE
După ce a fost amenințată că va fi dată în judecată, ANT a reacționat și a anunțat că, pentru o mai bună informare și clarificare, vor fi afișate 3 noi liste: lista agențiilor licențiate active, lista agențiilor cărora le-a fost retrasă licența în urma acțiunilor de control, precum și lista agențiilor care au cerut să le fie radiată licența sau anexa licenței de turism. ”Dacă aveți un sejur cumpărat printr-o agenție de turism care se află în lista cu licența de turism retrasă, vă recomand să sunați la agenție și să verificați că sejurul a fost achitat mai departe. Teoretic ar trebui ca vacanța voastră să nu fie afectată de această decizie”, potrivit lui Pascu.
Citește și: