RATC va primi 6,7 milioane de lei de la Casa de Pensii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Sentinţa favorabilă nu schimbă destinul Regiei

RATC va primi 6,7 milioane de lei de la Casa de Pensii

Social 21 Septembrie 2013 / 00:00 523 accesări

Vistieria RATC se va umple, în următoarele luni, cu 6,7 milioane de lei, după ce compania a primit câştig de cauză în procesul cu Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Constanţa privind decontarea legitimaţiilor de călătorie eliberate gratuit persoanelor strămutate şi celor deportate politic. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Constanţa şi este definitivă şi irevocabilă. „Este vorba despre dosarul în care cerem CJP să plătească 6.700.000 de lei, sumă ce reprezintă banii datoraţi pentru anul 2011, pentru legitimaţiile emise. Procesul l-am mai câştigat o dată la Tribunal, dar atunci CJP a făcut recurs”, a declarat directorul RATC, Ovidiu Tănase.

DATORIILE RATC, 16 MILIOANE DE LEI Totodată, acesta a mai precizat că banii vor fi primiţi, conform legilor în vigoare, în maximum şase luni şi că cea mai mare parte a lor se va duce către bugetul de stat. „Datoriile Regiei sunt de aproximativ 16 milioane de lei, dar, în total, de la CJP avem de încasat 17 milioane de lei. Mai sunt încă trei procese pe rol, dar, odată un proces câştigat, şi celelalte vor decurge normal”, a adăugat Tănase. În prezent, se derulează pe rolul instanţei încă trei procese în care RATC solicită CJP decontarea legitimaţiilor eliberate în anii 2010, 2012 şi 2013.

Începând din 2009, CJP nu a mai putut deconta valoarea legitimaţiilor de călătorie eliberate gratuit persoanelor strămutate şi celor deportate politic, care, potrivit legislaţiei în vigoare, beneficiază de anumite gratuităţi, printre care se numără şi transportul în comun. Aceeaşi lege arată şi că legitimaţiile sunt eliberate de regiile de transport în comun, iar costul acestora este decontat de Ministerul Muncii, prin casele judeţene de pensii. Din păcate, în loc să respecte prevederile legale, fosta guvernare portocalie a impus semnarea unei convenţii-cadru care a dus la îngreunarea procesului de acordare a legitimaţiilor (prin creşterea numărului de documente prezentate), împovărând inutil atât angajaţii RATC, cât şi beneficiarii prevederilor legale.

LINIILE RATC, SCOASE LA LICITAŢIE Procesul câştigat cu CJP nu salvează însă situaţia economică sumbră în care compania de transport se zbate şi nu schimbă decizia primarului Constanţei, Radu Mazăre, de a scoate la licitaţie liniile RATC împreună cu un număr de autobuze. „Dorim acum să facem această delegare de gestiune şi să lucrăm cu privaţi. Ceea ce înseamnă stabilirea frecvenţei autobuzelor, a unui preţ care să nu fie mai mare de 1,5 lei, a gratuităţilor pe care le vom da atât pe autobuze, cât şi pe maxi-taxi. Deci, populaţia va avea de câştigat. Desigur că vor fi oameni din RATC care vor deservi autobuzele, chiar dacă vor trece la privat. Legea ne permite să facem acest lucru, dar trebuie s-o facem foarte deştept, motiv pentru care nu ne permitem s-o facem de pe o zi pe alta”, a declarat edilul Constanţei. De asemenea, se va stabili şi frecvenţa sosirii în staţie a autobuzelor, care va fi de şapte-zece minute.



12