Ratko Mladic ar putea fi arestat pînă în decembrie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ratko Mladic ar putea fi arestat pînă în decembrie

Externe 26 August 2009 / 00:00 380 accesări

Procurorul sîrb pentru crime de război, Vladimir Vukcevic, a declarat că se aşteaptă la o arestare a lui Ratko Mladic, fostul lider militar al sîrbilor din Bosnia, pînă la sfîrşitul anului, dînd asigurări că cercetările progresează. Potrivit unui interviu publicat în cotidianul ”Vecernje Novosti”, marţi, în care a fost întrebat dacă este posibilă arestarea lui Ratko Mladic pînă la sfîrşitul anului, Vukcevic a răspuns: ”Ne aşteptăm la asta, lucrăm cu perseverenţă pentru a realiza obiectivul final, a-i localiza şi a-i aresta pe Ratko Mladic şi pe Goran Hadzic”.

Ratko Mladic este căutat de justiţia internaţională de la acuzarea sa, în 1995, de către Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPI), pentru genocid, crime de război şi crime împotriva umanităţii în timpul războiului din Bosnia (1992-1995). TPI cere, de asemenea, arestarea lui Goran Hadzic, un fost oficial al sîrbilor din Croaţia. Referitor la progresele înregistrate în urmărirea fostului lider militar, Vukcevic a răspuns: ”Există, disponibilitatea politică există, împreună cu o bună coordonare din partea tuturor serviciilor şi organelor statului angajate în cercetare. Sîntem conştienţi că fiecare zi care trece fără ca Mladic să fie arestat reprezintă o mare pierdere pentru Serbia”. Cooperarea deplină cu TPI este necesară pentru ca Belgradul să poată continua apropierea de UE.

Pe de altă parte, se relatează că fostul lider politic al sîrbilor din Bosnia, Radovan Karadzic, a solicitat Tribunalului Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie să ordone Franţei să-i furnizeze documente care, susţine el, i-ar putea dovedi nevinovăţia, într-o moţiune publicată marţi. Acuzatul solicită autorităţilor franceze ”documente care demonstrează angajamentul direct al personalului francez şi al altor agenţi internaţionali în războiul din Bosnia, alături de armata Bosniei-Herţegovina, inclusiv încălcarea embargo-ului asupra armelor impus de ONU musulmanilor din Bosnia”. Potrivit lui Radovan Karadzic, generalul francez Bertrand De Lapresle i-ar fi raportat reprezentantului special al ONU în Bosnia, Yasushi Akashi, că armele au fost livrate clandestin, în mai multe rînduri, în februarie 1995, armatei Bosniei-Herţegovina cu care sîrbii din Bosnia se aflau în război. ”Acest trafic de arme era cunoscut în rîndul ţărilor implicate în Bosnia, în special în cadrul trupelor ONU”, susţine Karadzic, care se apără singur. ”Acest lucru a fost discutat în cursul unui summit al miniştrilor Apărării american, britanic, francez şi german, desfăşurat în perioada 3-5 martie, la Key West, în Florida”, afirmă el, solicitînd transcrierile acestor reuniuni.

Acuzatul a adresat solicitări similare către aproape 15 ţări, în special SUA şi Germaniei. Procesul în care este acuzat de crime de război, crime împotriva umanităţii şi genocid, pentru rolul pe care l-a jucat în războiul din Bosnia, soldat cu moartea a 100.000 de persoane între anii 1992-1995, trebuie să înceapă în septembrie, potrivit TPI.

Taguri articol


12