Ministrul sîrb al Apărării, Dragan Sutanovac, le-a cerut ultimelor două persoane a căror arestare este cerută de justiţia internaţională, generalul Ratko Mladic şi Goran Hadzic, să se predea, potrivit unui interviu publicat miercuri de cotidianul “Blic”. “Predarea lui Ratko Mladic este în interesul Serbiei şi al cetăţenilor săi, dar şi în interesul lui Mladic”, susţine ministrul. După arestarea lui Radovan Karadzic la sfîrşitul lui iulie, generalul Mladic, fostul lider militar al sîrbilor bosniaci, este în centrul atenţiei justiţiei internaţionale. El este acuzat de genocid, de Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie de la Haga. Dar justiţia internaţională cere, de asemenea, arestarea fostului lider al sîrbilor din Croaţia, Goran Hadzic, inculpat la rîndul său de TPI. UE consideră că Serbia îşi va dovedi cooperarea deplină cu TPI dacă se dezice de cei doi fugari, iar arestarea lor va permite deblocarea perspectivelor europene pentru Belgrad.
Autorităţile sîrbe şi-au intensificat operaţiunile de căutare a generalului Ratko Mladic. Oficialul sîrb desemnat pentru a coopera cu TPI, Rasim Ljajic, a declarat că Guvernul a supravegheat multe străzi în Serbia, în cadrul operaţiunilor de căutare a lui Mladic. Într-un interviu acordat cotidianului “Vecernje Novosti”, Ljajic a declarat că “nimeni nu se poate ascunde la nesfîrşit. O greşeală făcută de Kardzic a fost suficientă pentru a conduce la arestarea sa”. Fostul lider politic al sîrbilor bosniaci a fost ajutat de un cerc restrîns de persoane să se ascundă, însă o mică greşeală a permis localizarea acestuia, a adăugat oficialul sîrb, fără a oferi alte detalii. “Este prea devreme să spuneam dacă cei care cunoşteau locul unde se ascundea Karadzic fac parte şi din reţeaua care îi oferă sprijin generalului Mladic”, a adăugat Radim Ljajic.
Atît Karadzic, cît şi Mladic, lideri ai sîrbilor bosniaci în timpul războiului dintre anii 1992-1995 din Bosnia, sînt acuzaţi de masacrarea a 8.000 de musulmani bosniaci la Srebrenica şi pentru asediul de 43 de luni asupra oraşului Sarajevo. Hadzic este acuzat de crime de război în perioada războiului din 1991-1995 din Croaţia.