”Pericolul unui război civil este iminent şi real în Siria”, a avertizat, joi seară, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, precizând că ”teroriştii trag foloase din haosul actual”. La rândul său, mediatorul internaţional Kofi Annan a evocat premisele unui grup de contact internaţional pentru Siria. Secretarul general s-a exprimat în faţa Consiliului de Securitate, reunit la New York, pentru a discuta despre criza siriană, în ziua următoare masacrului de la Al-Koubeir, în provincia Hama, unde 78 de civili au fost ucişi. Ban Ki-moon a calificat drept ”scandalos şi revoltător” acest masacru. El a indicat de asemenea că s-a tras cu arme uşoare asupra observatorilor ONU care au încercat să meargă acolo. Observatorii ONU ajunşi vineri în regiunea siriană Hama au găsit satul Quibar părăsit şi locuinţe afectate de incendiu. Televiziunea siriană a relatat că satele Qubair şi Maarzaf, situate în nord-vestul regiunii, au fost bombardate de forţele ce asigurau securitatea în zonă.
Guvernul german s-a declarat terifiat, vineri, de un nou masacru comis în Siria şi a solicitat din nou plecarea preşedintelui Bashar al-Assad, subliniind responsabilitatea specială a Rusiei în această problemă. Rusia va bloca în Consiliul de Securitate al ONU orice iniţiativă care să autorizeze o intervenţie militară în Siria, a declarat, joi, la Astana, capitala Kazahstanului, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. ”Există părţi implicate în conflict, mai ales aşa-zisul Consiliu Naţional Sirian (CNS), care nu doresc să negocieze cu regimul, ci numai să continue lupta armată până când Consiliul de Securitate va acorda un mandat pentru o intervenţie externă”, a adăugat Lavrov. Aceste noi declaraţii de sprijin ale Rusiei faţă de Siria survin în timp ce autorităţile de la Damasc sunt acuzate pentru un nou masacru. Rusia, alături de China, şi-a exercitat deja dreptul de veto pentru a bloca două rezoluţii ale Consiliului de Securitate care erau nefavorabile Siriei.
CE a decis, vineri, acordarea unui ajutor de 12,6 milioane de euro populației siriene, prin folosirea Instrumentului European de Vecinătate şi Parteneriat (IEVP). Educaţia, sistemul sanitar, cultura şi societatea civilă, în general, vor beneficia de proiectele şi activităţile finanţate de CE. Prin aceste proiecte ce urmează a fi implementate în Siria, ajutorul financiar al Uniunii se ridică la 23 de milioane de euro. 10 milioane de euro au fost deja alocaţi pentru sprijinirea ţărilor ce găzduiesc refugiaţi sirieni.