Mai multe elicoptere au lansat marţi atacuri în sudul Somaliei, unde s-au refugiat grupuri de islamişti, au declarat martori oculari, care nu au putut preciza însă dacă raidurile au fost efectuate de aviaţia etiopiană sau americană. Două elicoptere au survolat oraşul Afmadow, situat la circa 420 de kilometri la sud-vest de capitala Mogadishu. Autorităţile somaleze au anunţat că armata americană a lansat luni mai multe atacuri în această zonă, vizîndu-i pe islamiştii bănuiţi că ar avea legături cu reţeaua al-Qaida. Printre aceştia şi un suspect de comiterea atentatului cu maşină-capcană împotriva ambasadelor americane din Kenya şi Tanzania în 1998 şi un lider al reţelei în Africa de Est. Raidul aerian american face parte dintr-o operaţiune mai amplă susţinută de portavionul Eisenhower, care se deplasează din nordul Mării Arabia spre Somalia. Statele Unite susţin că raidurile s-ar fi soldat cu moartea a cel mult zece persoane. Totodată, o serie de cetăţeni din Marea Britanie, Canada, Yemen, Pakistan şi Sudan s-au aflat printre persoanele capturate sau rănite în timpul înlăturării de la putere a conducătorilor islamişti din Somalia, a declarat premierul etiopian Meles Zenawi. Acesta a negat că Etiopia a picat într-o capcană de genul celei din Irak prin intervenţia sa în Somalia şi a reiterat faptul că trupele sale vor părăsi statul vecin în cîteva săptămîni.
Ofensiva împotriva liderilor al-Qaida a ajuns şi în Iordania unde un presupus militant islamic a fost împuşcat mortal, marţi, într-un schimb de focuri în oraşul Irbid din nordul ţării. Poliţia iordaniană monitorizase anterior gruparea, iar operaţiunea soldată şi cu o arestare a durat trei ore.
Tot terorismul a fost invocat şi de China în cadrul unei ample operaţiuni declanşate în podişul Pamir, situat în sudul regiunii Xinjiang, controlată de Mişcarea Islamică din Turkistanul de Est. China a afirmat marţi că poliţia a ucis 18 persoane despre care Guvernul a afirmat că erau implicate în activităţi teroriste şi a capturat alte 17. Regiunea Xinjiang, bogată în petrol, este locuită de circa opt milioane de uiguri, o populaţie majoritar islamică, ostilă prezenţei chineze tot mai mari în regiune şi controlului guvernamental asupra religiei şi culturii lor. China a acuzat populaţia uiguri din regiune că recurge la violenţe cu scopul creării unui stat independent Turkistanul de Est, însă organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului afirmă ca statul s-a folosit de sprijinul acordat Statelor Unite în războiul împotriva terorismului pentru a justifica acţiunile împotriva uigurilor, caracterizate de arestări arbitrare şi procese cu uşile închise.