Război în CSM pentru salvarea șefei DNA

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Cinci judecători au împiedicat execuția conducerii Inspecției Judiciare

Război în CSM pentru salvarea șefei DNA

Justiție 30 August 2017 / 14:51 1135 accesări

Judecătoarea Gabriela Baltag: „Inspecția Judiciară va fi supusă unei „execuţii“, după controlul „fără tact şi respect“ care a fost făcut la DNA“

Judecătoarea Gabriela Baltag: „Inspecția Judiciară va fi supusă unei „execuţii“, după controlul „fără tact şi respect“ care a fost făcut la DNA“

CSM este pe ghimpi după ce un scandal de proporții izbucnit în urma unei ședințe anulate. Cinci membri ai Consiliului au refuzat să intre la ședința de plen în cadrul căreia ar fi trebuit să se discute decapitarea conducerii Inspecției Judiciare (IJ). În spaţiul public au apărut informaţii potrivit cărora încercarea de schimbare a conducerii IJ are loc pe fondul protejării șefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, care a intrat în colimatorul instituției după un control care nu-i face cinste.

S-a spart buboiul la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), această Mecca a Justiției din România. În sânul instituției a explodat ditamai scandalul, după ce ședința de miercuri a CSM s-a amânat din lipsă de cvorum. Cinci membri ai Consiliului, judecătoarele Cristina Tarcea, Simona Marcu, Lia Savonea, Nicoleta Tânt și Evelina Oprina, au refuzat să intre la ședința de plen, pentru a bloca decapitarea conducerii Inspecției Judiciare (IJ). Surse din Justiție au spus că, la şedinţa de miercuri a CSM exista intenția de a lua în discuţie revocarea inspectorului-şef, Lucian Netejoru, pe baza unui raport de audit extern. În spaţiul public au apărut inclusiv informaţii potrivit cărora încercarea de schimbare a conducerii IJ are loc pe fondul protejării șefei DNA, Laura Codruţa Kovesi. Aceasta a fost luată la bani mărunți în urma unui control, scaunul său tremurând din toate încheieturile. Potrivit luju.ro, raportul IJ față de activitatea DNA ar fi devastator la adresa lui Kovesi. Pentru a se evita demiterea ei, acoliții șefei DNA ar fi încercat să îl demită pe șeful IJ, astfel încât raportul să fie blocat definitiv, iar locul lui Kovesi la DNA să fie securizat. Verificările Inspecţiei la DNA s-au încheiat săptămâna trecută iar, până în 15 septembrie, inspectorii vor redacta concluziile, astfel încât raportul să ajungă în plenul CSM până în 6 octombrie, au precizat, pentru Mediafax, reprezentanţi ai instituţiei. Inspecţia Judiciară a demarat, în 17 iulie, verificările la sediul DNA, ca urmare a solicitării ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, privind verificarea eficienţei manageriale de la DNA şi Parchetul General.

INSPECȚIA JUDICIARĂ, O ARMĂ?

Despre decapitarea conducerii Inspecției Judiciare și-a exprimat părerea și judecătoarea Gabriela Baltag, membru în CSM. Aceasta arată, într-un comunicat de presă, că IJ va fi supusă unei „execuţii“, după controlul „fără tact şi respect“ care a fost făcut la DNA, existând reclamaţii atât din partea conducerii Parchetului, cât şi din rândul inspectorilor judiciari. Baltag face referire la faptul că se doreşte schimbarea conducerii Inspecţiei Judiciare cu „persoane noi, pregătite deja emoţional”, fapt ce va duce la „înnăbuşirea oricăror revolte, critici venite din interior”. Magistratul susţine, la rândul său, că aceste demiteri ar putea fi făcute după ce IJ a făcut un control la DNA, în cazul managementului unităţii de parchet. Conform sursei citate, aparent, sunt persoane din interiorul Inspecţiei dornice să „demaşte prigoana” la care a fost supusă DNA. Ea spune că, probabil, DNA e nu a fost niciodată controlată atât de amplu până acum. „Cum să acceptăm măcar ideea că noi trebuie să fim cei care îi recrutăm pe inspectori şi vom decide conducerea, pentru ca mai apoi să decidem cine va fi sau nu sancţionat!? Nici măcar începuturile democraţiei juridice nu au fost atât de lipsite de tact, de obiectivitate...Dacă, în prezent, sunt unii care îndrăznesc să fluture, fără nicio rezervă, ameninţări directe, la adresa altora, ignorând total misiunea fiecăruia, mă întreb cum va arăta sistemul judiciar când o mână de oameni, îmbătaţi de putere, vor pune stăpânire pe el? Aceasta este, din păcate, realitatea cruntă de care îndrăzneşte să vă vorbească, fără resentimente, aşa cum trebuie să se comporte un judecător, o persoană care a trecut pe culoarul Inspecţiei Judiciare şi nu din curiozitate sau în vizite de curtoazie”, explică Baltag.



12