Război în toată regula în estul Ucrainei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Patru militari au fost ucişi și 18 răniţi

Război în toată regula în estul Ucrainei

Externe 14 Noiembrie 2014 / 00:00 596 accesări

Confruntări armate intense aveau loc, ieri, în estul separatist al Ucrainei, unde patru militari au fost ucişi, iar alţi 18 răniţi în ultimele 24 de ore, au anunţat autorităţile de la Kiev. ”Situaţia din est rămâne tensionată. În ultimele 24 de ore, bandiţii au deschis focul de 44 de ori asupra unor poziţii ucrainene, mai ales asupra unei baze situate în apropiere de aeroportul de la Doneţk, epicentrul confruntărilor violente de mai multe luni”, a adăugat serviciul de presă. În oraşul Doneţk, principalul fief al separatiştilor, mai multe explozii au fost auzite, miercuri seara, până în centru, potrivit unor jurnalişti AFP de la faţa locului. Rebelii au afirmat că este vorba despre bombardamente ucrainene asupra unui cartier din apropiere de aeroport. Schimburi sporadice de tiruri au avut loc, ieri dimineaţă, în apropierea aeroportului, potrivit unor jurnalişti AFP.

Ministrul ucrainean de Externe a anunţat că forţele guvernamentale se mobilizează împotriva unei posibile noi ofensive a rebelilor. Potrivit ONU, peste 4.000 de persoane au murit în conflictul armat dintre forţele guvernamentale şi rebeli, în estul ţării. Aproape un milion de persoane au fost nevoite să-şi părăsească locuinţele de când a început conflictul, în aprilie. Violenţele continuă în pofida armistiţiului pe care cele două tabere l-au încheiat la Minsk, în septembrie, iar relaţiile dintre Rusia şi Occident se află la cel mai slab nivel de la sfârşitul Războiului Rece, din cauza acestui conflict.

SUA ACUZĂ RUSIA LA ONU SUA au acuzat Rusia, la ONU, de subminarea armistiţiului dintre Kiev şi separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei, în urma unor informaţii despre introducerea de trupe şi material militar în zone aflate sub controlul rebelilor. Ambasadoarea SUA la ONU, Samantha Power, a acuzat Moscova de duplicitate, prin continuarea războiului în Ucraina, în timp ce vorbeşte despre pace. Adjunctul ambasadorului rus la ONU, Aleksandr Pankin, a respins aceste acuzaţii. SUA au convocat Consiliul de Securitate al ONU, miercuri, după ce NATO a acuzat Rusia că trimite trupe, artilerie şi sisteme de apărare antiaeriană în Ucraina. De asemenea, adjunctul secretarului general al ONU însărcinat cu Afaceri Politice, Jens Toyber-Frandzen, a avertizat în legătură cu o ”revenire la un război total”. În opinia sa, ”scenariul alternativ, un conflict îngheţat cu lupte sporadice de mică intensitate, ar reprezenta, în egală măsură, o catastrofă pentru Ucraina”.

PATRULE RUSEȘTI ÎN APROPIEREA SUA Rusia intenţionează să trimită bombardiere cu rază lungă de acţiune în misiuni de patrulare în Golful Mexic şi Caraibe, a anunţat ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, pe fondul tensiunilor cu Occidentul cu privire la criza din Ucraina, relatează CNN.

Misiunile, care vor include şi vestul Atlanticului, dar şi estul Pacificului, ar urma să se desfăşoare în apropierea apelor teritoriale ale SUA. Serghei Şoigu a mai afirmat că bombardierele rusești vor desfăşura misiuni de patrulare de-a lungul graniţelor Rusiei şi deasupra Oceanului Arctic. În plus, Rusia va consolida măsurile de securitate în Crimeea, peninsula anexată în luna martie. ”Decizia are legătură cu situaţia din Ucraina, cu alimentarea sentimentului antirusesc din partea NATO şi în urma consolidării prezenţei militare străine în apropierea graniţelor noastre. În acest condiţii, formarea unor forţe militare deplin pregătite în Crimeea reprezintă o prioritate”, a explicat Serghei Șoigu.

Anunţul ministrului rus al Apărării intervine în condiţiile în care avioanele NATO au interceptat recent mai multe aeronave rusești în spaţiul aerian al unor state membre ale Alianţei Nord-Atlantice. Australia supraveghea, ieri, patru nave ruseşti, în largul coastelor sale nordice. Majoritatea analiştilor consideră această prezenţă navală drept un semn al voinţei lui Vladimir Putin de a-şi netezi calea înaintea reuniunii G20 din weekend, de la Brisbane, unde este aşteptat. Participarea lui Putin a fost contestată de Canberra, furioasă după doborârea, în iulie, a zborului MH17, efectuat de un avion aparţinând companiei Malaysian Airlines, într-o zonă din estul Ucrainei aflată sub controlul rebelilor. Catastrofa a fost provocată, acuză statele occidentale, de o rachetă furnizată de către Rusia, ceea ce Moscova dezminte, şi s-a soldat cu 298 de morţi, inclusiv 38 de australieni.



12