Sindicatul personalului navigant din Tarom a avertizat privind posibile "acţiuni sindicale" în cazul în care mai multe revendicări nu vor fi soluţionate, conducerea companiei precizând că negocierile sunt în derulare, iar reprezentanţii Ministerului Transporturilor spun că nu se aşteaptă la greve. „La Tarom e pace. Chiar dacă nu şi-o doresc unii, totuşi e pace. Părerea mea este că Tarom trebuie să-şi continue activitatea, şi piloţii, şi însoţitorii, şi ceilalţi trebuie să muncească pentru ca Tarom să rămână una dintre cele mai importante companii din Europa. Ţin foarte mult la Tarom şi îmi doresc ca Tarom să existe”, a declarat Dragos Titea, secretar de stat la Transporturi. Oficialul a adăugat că în acest moment nu este grevă la Tarom şi nu crede că acest lucru se va întâmpla. „Am discutat săptămâni la rând împreună cu ei (cu membrii sindicatului - n.r.) şi cred că deschiderea din partea noastră, a ministerului, a fost cea mai mare", a adăugat oficialul.
Conducerea Tarom a anunţat, tot ieri, că poartă negocieri cu reprezentanţii sindicatelor pentru elaborarea unor acorduri care vor ţine cont atât de cererile sindicale, cât şi de prevederile legale şi bugetul companiei şi arată că va relua discuţiile pentru un nou contract colectiv de muncă. „Tarom precizează că în acest moment compania, împreună cu reprezentanţii sindicatelor, poartă negocieri şi lucrează împreună pentru elaborarea unor acorduri pentru favorizarea ambelor părţi (...) Concomitent cu semnarea acestor acorduri, conducerea companiei va întreprinde toate demersurile legale pentru reluarea procesului de negociere a unui nou contract colectiv de muncă”, se arată într-un comunicat al companiei. Prezentă la eveniment, Silvia Columb, directorul comercial al Tarom, a afirmat că în prezent sunt în derulare discuţii cu sindicatele, iar unele revedincări ale angajaţilor nu au putut fi soluţionate de conducerea companiei, având în vedere situaţia financiară a Tarom. „Nu am cedat încă speranţei că negocierile vor ajunge la un bun sfârşit şi că, în final, toată lumea va înţelege că, atât timp cât compania are încă pierderi, nu putem să facem majorări salariale, nu putem să acordăm toate drepturile pe care personalul navigant le cere. Negociem, discutăm, cel puţin în acest moment nu se pune problema unei greve, chiar dacă a fost o atenţionare a sindicatului personalului navigant, a fost o notificare. Atât timp cât există negocieri, speranţa rămâne că nu vom ajunge la un conflict. Pentru situaţia din România, un conflict poate să se declanşeze numai cu un anume timp înainte. În situaţia în care vom şti, va fi conflict, vă vom anunţa dinainte, cursele vor fi protejate aşa cum se va putea, dar nici într-un caz nu este vorba de săptămâna asta, de luni, de marţi”, a spus Silvia Columb, director comercial al Tarom.
Sindicatul personalului navigant a anunţat că îşi rezervă dreptul la „acţiuni sindicale”, dacă revendicările nu vor fi soluţionare, a precizat Columb. Mai multe curse Tarom au fost anulate sau întârziate la mijlocul lunii septembrie din cauza unor acţiuni spontane din partea unor piloţi şi a unor însoţitori de zbor.