Război total împotriva poliţiştilor corupţi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Cel puţin la nivel declarativ

Război total împotriva poliţiştilor corupţi

Eveniment 30 August 2008 / 00:00 3545 accesări

Război total şi toleranţă zero pentru poliţiştii care vor fi prinşi că au legături sau care vor mai face compromisuri cu infractorii. Şefii inspectoratelor judeţene vor fi cei care vor răspunde cu funcţiile pentru modul în care se va aplica legea în teritoriu. Războiul împotriva clanurilor mafiote a fost declanşat de ministrul Cristian David aflat ieri, la Constanţa. Dacă, în cazul modificării Legii ultrajului, conducerea MIRA spune că se fac eforturi, solicitările Sindicatului Poliţiştilor legate de salarizare şi alte beneficii sînt considerate exagerate.

Ministrul de Interne, Cristian David, a susţinut ieri dimineaţă o videoconferinţă la Constanţa, în care s-a adresat tuturor reprezentanţilor inspectoratelor judeţene de poliţie. În mesajul său, ministrul a solicitat o mai mare responsabilizare la nivelul şefilor structurilor locale. Cuvintele de ordine au fost autoritate, fermitate şi legalitate în eforturile de înfăptuire a actului de justiţie. În conferinţa de presă care a urmat videoconferinţei, Cristian David a declarat: “Poliţiştii trebuie să fie total desprinşi de orice legături de natură ocultă, privilegiată, cu membrii grupărilor infracţionale. Nu sînt legături numai ale poliţiştilor cu aceste reţele dar, pentru poliţişti, imperativul este ca activitatea lor să fie bazată pe profesionalism şi integritate. Profesionalism înseamnă autoritate, fermitate, legalitate. Integritatea presupune respingerea oricăror legături pe care aceştia le-ar putea avea cu membri sau reprezentanţi ai grupărilor, care ar putea împiedica înfăptuirea actului de justiţie.”

Şefii inspectoratelor răspund cu funcţia pentru situaţia din teritoriu

Pornind de la acceptarea unei stări de fapt, ministrul Internelor a declarat: „Există foarte multe cutume, canoane, reguli şi proceduri în poliţie care practic dau prea multă îngăduinţă în activitatea de sancţionare a activităţii inspectorilor şefi. Eu nu vreau să schimb acum cursul lucrurilor, dar este mai mult decît evident că atunci cînd ai informaţii despre activitatea mai puţin eficientă a unui inspector şef, trecerea prin toate filtrele şi procedurile de cercetare prealabilă, de comisii de disciplină, de comisii de etică profesională, poate să dureze luni, dacă nu ani în şir, timp în care activitatea suferă. Eu am vrut să fiu foarte clar şi să le spun inspectorilor şefi limpede că ei sînt direct responsabili şi nu trebuie să se mai ascundă în acest moment în spatele tuturor procedurilor de natură administrativă sau profesională invocînd tot felul de motive pentru lucrurile care ar trebui să se întîmple, dar nu se întîmplă.” Pentru toţi acei care consideră funcţia mai mult un privilegiu decît o responsabilitate, ministrul a declarat răspicat: „Concret, este un avertisment clar şi direct adresat inspectorilor şefi de a nu mai tolera nici un fel de lipsuri şi ineficienţe în Poliţie. În consecinţă, aceştia vor fi scoşi din funcţii atunci cînd nu-şi vor face datoria aşa cum se cuvine”.

Un pas ferm pentru eficienţa actului de justiţie

Proiectul în jurul căruia ministrul de interne a făcut toată agitaţia de ieri a avut în prim plan colaborarea între toate instituţiile cu responsabilităţi în justiţie şi ordine publică. Acest proiect se doreşte o măsură de eficientizare în lupta împotriva infracţionalităţii: „Nu cred că este în avantajul nici uneia dintre părţi ca, în sensul înfăptuirii actului de justiţie, să continue o pasare de responsabilităţi pe anumite chestiuni sau anumite dosare între Poliţie şi Parchet. Eu cred cu toată convingerea că este nevoie de colaborare între poliţişti şi procurori.” De săptămîna viitoare va fi elaborat un sistem care, potrivit spuselor ministrului, poate fi constituit şi la nivel central şi la nivel local. Cristian David consideră că materializarea eficientizării colaborării dintre instituţiile amintite are la bază ideea unui „Task Force”, cum l-a denumit, adică grupuri alcătuite din poliţişti şi procurori care vor lucra împreună la rezolvarea unor cazuri şi situaţii din sfera infracţionalităţii.

Meritocraţia ca sistem de beneficii în poliţie

Referitor la discuţiile care au loc între sindicatele angajaţilor MIRA şi conducerea acestui minister, Cristian David a declarat: „Eu voi da prioritate majorării şi indexării coeficientului de salarizare pentru cei care desfăşoară activitatea în stradă, însemnînd agent, cu prioritate poliţia rutieră şi dispozitivele de siguranţă şi ordine publică, pentru că ei sînt cei care duc greul activităţii poliţieneşti”. Pe de altă parte, David consideră forţate unele cereri ale sindicaliştilor: “Să nu găsim o justificare doar în faptul că nu există despăgubiri sau că nu există banii pentru echipamente, ca explicaţie a faptului că grupările infracţionale înfloresc”. Referitor la înăsprirea regimului sancţionator pentru faptele de ultraj, David a afirmat că acesta este în lucru, dar în privinţa altor cerinţe ale sindicaliştilor, ministrul crede că subalternii săi exagerează. “Este foarte uşor să ceri drepturi peste drepturi, dar haideţi să vedem cît s-a făcut şi cît e bine să cerem. Şi cît se poate face din ceea ce se cere. Asigurările de viaţă şi pentru bunuri se fac, dar cred că limita de 250.000 euro pentru bunurile poliţistului e un pic cam hazardată. La fel, nici plata dobînzii pentru achiziţia de locuinţe nu este realistă.”

Taguri articol


12