„Războiul deșeurilor” a izbucnit din nou la Năvodari!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
O decizie CEDO a reaprins spiritele

„Războiul deșeurilor” a izbucnit din nou la Năvodari!

Politică 24 Aprilie 2015 / 00:00 1992 accesări

Serialul de succes „Războiul deșeurilor”, ai cărui protagoniști sunt Primăria Năvodari și SC Ecological Center SA, revine cu un nou sezon care implică multe controverse și decizii grele. Una dintre aceste hotărâri aparține Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), care obligă Primăria Năvodari ca, până în 17 iunie 2015, să semneze autorizația de construire a depozitului de deșeuri industriale pe care SC Ecological Center SA intenționează să îl construiască pe teritoriul orașului. Pentru a înțelege ce fundamente are la bază decizia CEDO, trebuie să reamintim ce s-a întâmplat în bătăliile anterioare.

CUM A ÎNCEPUT În 2004, respectiv în 2007, Primăria Năvodari, condusă la momentul respectiv de Tudorel Calapod, a eliberat două certificate de urbanism pentru construirea unui centru de gospodărire a deșeurilor industriale pe teritoriul orașului. Totul a părut în regulă până în 2008, când noul primar de atunci, Nicolae Matei, a refuzat vehement să semneze autorizația de construire a depozitului, cu toate că i se prezentaseră toate documentele necesare. Din această cauză, SC Ecological Center SA a dat Primăria în judecată. Instanța a dat o hotărâre definitivă și irevocabilă prin care obliga administrația locală să emită autorizația. Însă Primăria Năvodari nu a eliberat actul. Din acest motiv, reprezentanții societății au făcut plângere la CEDO, care a considerat că au fost încălcate dreptul la un proces echitabil și cel la proprietate și a obligat Primăria să elibereze actul până la 17 iunie.

PEDEPSE PENALE Între timp, cetățenii au organizat o suită de manifestări împotriva construirii depozitului, totul culminând cu un referendum local la care tot orașul a votat împotriva amenajării centrului. Ca și cum lucrurile n-ar fi fost suficient de complicate, fostul primar Tudorel Calapod execută acum o pedeapsă de trei ani de închisoare, după ce procurorii au demonstrat că certificatele de urbanism eliberate de el sunt false. În aceeași cauză, au primit pedepse cu suspendare proprietarul SC Ecological Center SA, Roberto Vicentelli, și administratorul societății, Manuela Marinescu.

DEMISIE ÎN LOC DE AUTORIZAȚIE În urmă cu două zile, după ce a primit decizia CEDO, viceprimarul cu atribuții de primar al orașului Năvodari, Florin Chelaru, a explicat că nu va pune în aplicare hotărârea CEDO, pentru că asta ar însemna să încalce deciziile instanțelor românești și voința cetățenilor. „Voi solicita Tribunalului Constanța revizuirea și suspendarea executării hotărârii. Dacă nu am altă soluție, mai bine semnez o demisie de onoare decât actul care permite construirea unui depozit periculos pentru tot litoralul, nu doar pentru Năvodari”, a declarat Chelaru. Totodată, consilierii locali sunt hotărâți să ia aceeași decizie dacă vor fi obligați să pună în aplicare hotărârea CEDO. Nici locuitorii nu stau deoparte. Reprezentantul societății civile, preotul Andrei Salomia, a spus că oamenii sunt dispuși să protesteze și în fața Guvernului împotriva depozitului.



12