Războiul deşeurilor continuă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Năvodari

Războiul deşeurilor continuă

Eveniment 21 Iunie 2012 / 00:00 1198 accesări

DISPUTĂ Scandalul depozitului de deşeuri industriale de la Năvodari este departe de a se fi încheiat, în condiţiile în care, potrivit conducerii SC Ecological Center SA, autoritatea locală refuză eliberarea autorizaţiei de construire a „Centrului de gospodărire deşeuri industriale”, pentru care societatea patronată de investitori italieni are toate documentele legale şi o hotărâre judecătorească definitivă şi executorie prin care Primăria Năvodari este obligată să facă acest lucru. În încercarea de a informa populaţia cu privire la amenajarea depozitului, administratorul Ecological Center, Manuela Marinescu, a declarat că primarul Nicolae Matei refuză, de câteva luni bune, să pună în aplicare hotărârea judecătorească pentru amenajarea acestui depozit de deşeuri nepericuloase. „De un an şi jumătate nu se întâmplă nimic şi nu ştiu de ce refuză sistematic primarul Nicolae Matei, în condiţiile în care toate instanţele obligă administraţia locală de la Năvodari să acorde acest aviz de construcţie, care de fapt este o îmbunătăţire a unei clădiri deja existente. Mai mult decât atât, instanţele au mai hotărât să-l oblige pe primarul Matei şi la plata unei amenzi către statul român pentru că nu a pus în aplicare sentinţa judecătorească cu privire la acest depozit de deşeuri”, a spus Manuela Marinescu.

DEPOZIT La rândul său, preşedintele Consiliului de administraţie al Combinatului de Îngrăşăminte Chimice Năvodari, Roberto Vicentelli, susţine că, din punct de vedere al legalităţii actelor, nu există nicio problemă. „Ecological Center a terminat tot ceea ce înseamnă procese pe această temă. Am câştigat absolut toate procesele. În acest moment nu mai există nicio cale de atac. Noi vom continua să solicităm daune pentru paguba făcută”, a declarat Roberto Vicentelli. El a afirmat că au fost făcute plângeri penale şi civile împotriva primarului. Patronii italieni ai firmei spun că depozitul va fi amenajat pe locaţia existentă deja, în vechea fabrică a Combinatului de Îngrăşăminte Chimice Năvodari. „Deci, nu este un loc nou sau construcţie nouă. La graniţa cu teritoriul comunei Lumina, deci, mult departe de Năvodari, pe o suprafaţă de 15 hectare, jumătate din suprafaţa deţinută de Ecological Center, există un „batal” (depozit vechi de deşeuri), pe care noi trebuie să-l modernizăm şi să-i facem o izolaţie în plus”, a spus Manuela Marinescu.

REFERENDUM Reprezentantul Ecological Center mai spune că referendumul iniţiat de primarul Matei împotriva depozitului de deşeuri a fost realizat după ce acesta pierduse absolut toate procesele. „Referendumul trebuia organizat înainte. Informa lumea cu adevărat, pentru că la referendum populaţia a fost minţită. Niciodată nu s-a vorbit despre deşeuri de import, pentru că, oricum, România este prea plină de deşeuri, iar legea nu mai permite acest lucru. De asemenea, nu poate fi vorba de deşeuri radioactive, pentru că este clar scris în acordul de mediu că se interzice acest lucru, mai ales că orice intrare de deşeuri în ţară, conform legii, este controlată de Agenţia de Mediu. În plus, toate coordonatele pe care oamenii din Năvodari le-au primit despre acest depozit sunt, de fapt, nişte minciuni, pentru că dacă el (primarul Matei - n.r.) vroia să informeze lumea, şi este cu adevărat speriat de această investiţie, dădea datele exacte: nu că este un munte, nu că este lângă oraş, pentru că este la 1.500 de metri, într-un loc care era deja construit din 1994. În final, reamintesc faptul că deşeurile sunt numai din industria românească, care stau pe câmpuri şi care otrăvesc populaţia mult mai mult decât dacă ar sta într-un loc special amenajat şi securizat. Cert este că la Năvodari nu vor fi aduse deşeuri radioactive. Primarul Nicolae Matei minte în acest caz, pentru că are un interes pesonal şi pentru că din acest subiect şi-a făcut campanie electorală, fiindcă nu a avut ce să le spună locuitorilor, decât că el este erou naţional, care a apărat localitatea de nu ştiu ce bombă”, a mai spus Marinescu. Contactat telefonic, primarul Nicolae Matei a refuzat să ne răspundă la întrebări.

PRECIZĂRI Referitor la nepunerea în aplicare a unei sentinţe judecătoreşti, executorul Vasile Deacu a explicat că cel care are obligaţia să aplice sentinţa trebuie să realizeze acest lucru de bunăvoie. În caz contrar, spune Deacu, reclamantul se poate adresa executorului judecătoresc, care, la rândul său, va cere încuviinţarea instanţei pentru o eventuală executare silită.



12