Războiul din Afganistan a fost neglijat de protagoniștii campaniei electorale din SUA

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Războiul din Afganistan a fost neglijat de protagoniștii campaniei electorale din SUA

27 Octombrie 2016 / 20:14 537 accesări

Securitatea din Afganistan se deteriorează, iar această chestiune a fost complet ignorată în cadrul campaniei electorale din SUA, o asemenea indolenţă urmând să fie greu de justificat de către viitorul câştigător al scrutinului prezidenţial, comentează cotidianul The Guardian.

Subiectul central al presei internaţionale este conflictul din Siria şi atacurile asupra oraşelor siriene Mosul şi Alep, deşi tensiunile în Afganistan escaladează. Săptămâna aceasta 30 de săteni din provincia afgană Ghor au fost ucişi.

Barack Obama a promis că va pune capăt războiului din Afganistan, dar pe parcursul mandatului prezidenţial şi-a pierdut interesul pentru acest lucru. În anul 2009, Barack Obama, susţinut de Hillary Clinton, pe atunci secretar de stat al SUA, a suplimentat forţele militare americane din Afganistan cu alţi 51.000 de militari . Dar această consolidare a forţelor armate americane a eşuat în a pune capăt insurgenţei talibane. În anul 2014, Barack Obama declara că războiul din Afganistan se apropia de sfârşit. Aproape la finalul mandatului său prezidenţial, 8.400 de militari americani şi un amplu contingent aerian sunt în continuare menţinuţi în Afganistan, observă The Guardian.

Talibanii afgani, susţinuţi de elemente din Pakistan, reprezintă în continuare inamicul cel mai numeros şi înverşunat al SUA. Conform estimărilor recente, aceştia urmează a câştiga teritoriul din Helmand, aflat în sudul Afganistanului. Membrii Al-Qaida, motivul pentru care SUA a lansat o ofensivă în Afganistan, împreună cu forţele de securitate afgane, rămân în continuare activi în cel puţin şapte provincii, în timp ce gruparea SI invadează regiunea Nangarhar, din estul statului.

Războiul american din Afganistan durează de 15 ani. Peste 2.300 de militari americani au murit în cadrul acestuia. Conflictul a costat contribuabilii americani aproximativ 600 de miliarde de euro. În ciuda tratativelor de pace, războiul din Afganistan nu este aproape de final.

Conflictul afgan a devenit astfel unul dintre subiectele pe care niciunul dintre candidaţii la preşedinţia SUA nu doreşte să-l abordeze. În cadrul celor trei dezbateri prezidenţiale, numele Afganistan a fost menţionat o singură dată în trecere de către Hillary Clinton. Democraţii, aflându-se oricum sub presiune din cauza susţinerii invaziei din Irak şi Libia, nu au dorit să atragă atenţia asupra conflictului neterminat din Afganistan. Acesta este extrem de nepopular în rândul votanţilor americani. Trump a făcut o singură referire la conflictul afgan, declarând că a fost "o greşeală îngrozitoare". Chiar un purtător de cuvânt al talibanilor a afirmat la adresa acestor replici că "Trump spune tot ceea ce-i trece prin minte" şi "nu este serios".

"Următorul preşedinte american va trebui să decidă dacă va retrage, păstra sau suplimenta efectivele militare din Afganistan", a declarat un jurnalist american. Abandonarea subiectul afgan nu reprezintă o opţiune, indiferent de cât de tare doresc înlăturarea acestuia statele vestice. Indiferent de consideraţiile lui Clinton şi lui Trump, chestiunea Afganistanului nu este o problemă de care aceştia se pot eschiva, remarcă cotidianul britanic.



12