Mai mulţi luptători Taliban, printre care şi doi kamikaze, au atacat ieri baza militară a NATO din Kandahar, una dintre cele mai importante din Afganistan, rănind un militar şi doi civili. Doi kamikaze Taliban şi-au acţionat centura cu explozibil în apropiere de o intrare a bazei, pentru a permite unui număr de patru combatanţi să pătrundă în baza militară. Atacul a eşuat în cele din urmă. În interiorul bazei militare din Kandahar se află şi un imens aeroport militar. Baza se află la periferia oraşului Kandahar, al treilea oraş al ţării şi bastion al mişcării Taliban, unde forţele internaţionale au lansat o operaţiune de anvergură.
Incidentul are loc într-un context foarte delicat. Războiul din Afganistan a ajuns la cel mai ridicat nivel de nepopularitate înregistrat vreodată în SUA, conform unui sondaj publicat ierii, care semnalează, totodată, o importantă scădere a susţinerii de care Barack Obama beneficiază pentru gestionarea lui, dar şi faţă de preşedinţie. Conform acestui sondaj, realizat de Institutul Gallup în colaborare cu publicaţia naţională “USA Today”, 43% dintre americanii chestionaţi apreciază că intrarea în războiul din Afganistan, după atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001, a fost o eroare faţă de 28 de procente, câţi erau de această părere, la sfârşitul lui 2008, când Barack Obama a fost ales preşedinte. Preşedintele Obama a dat asigurări, luni, că ţara sa înregistrează progrese în Afganistan, în pofida unor enorme dificultăţi. Iulie a fost cea mai sângroasă lună, de la începutul conflictului şi până în pezent, pentru trupele americane din Afganistan, înregistrându-se 66 de morţi. 62% dintre persoanele interogate apreciază că situaţia din Afganistan este destul de rea sau foarte rea, faţă de 34%, care au o părere contrară.
Sondajul intervine, de asemenea, în contextul publicării de site-ul WikiLeaks.org a peste 92.000 de documente confidenţiale aparţinând Pentagonului despre războiul din Afganistan, în care este prezentată o imagine pesimistă a situaţiei de pe teren. Acest pesimism pare să influenţeze şi evaluarea pe care americanii o fac modului în care preşedintele lor gestionează războiul, 57% dezaprobându-l faţă de 36 de procente, care-l aprobă. Alături de un nivel slab de aprobare al americanilor faţă de modul în care preşedintele Obama administrează problemele economice (39% sunt mulţumiţi), într-o perioadă cu un nivel ridicat al şomajului, această situaţie reprezintă cel mai scăzut nivel de aprobare generală înregistrat de preşedinte, de la începutul mandatului şi până în pezent, de 41 de procente, notează USA Today.
Şi din Pakistan vin semnale îngrijorătoare. “Comunitatea internaţională, din care Pakistanul face parte, este pe cale să piardă războiul împotriva miliţiilor Taliban în Afganistan”, a apreciat preşedintele pakistanez, Asif Ali Zardari, într-un interviu pentru cotidianul francez “Le Monde”. Acesta consideră legitimă şi afirmă că respectă alegerea preşedintelui Hamid Karzai privind angajarea ţării sale într-un proces de reconciliere cu insurgenţii dispuşi să accepte dialogul. Cu privire la criticile premierului britanic, David Cameron, privind un joc dublu al Pakistanului, preşedintele Zardari a anunţat că-i va spune în faţă că “războiul împotriva terorismului ar trebui să ne unească, nu să ne) dezbine”. Potrivit ambasadorului pakitanez la Londra, Wajid Shamsul Hasan, din 2001 şi până în prezent au fost ucişi peste 2.700 de membri ai forţelor de securitate pakistaneze, iar peste 9.000 au suferit răni grave, în confruntări cu rebelii Taliban.