Războiul din Fîşia Gaza a dus la creşterea cotei de popularitate a Hamas

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Războiul din Fîşia Gaza a dus la creşterea cotei de popularitate a Hamas

Externe 06 Februarie 2009 / 00:00 466 accesări

Ofensiva israeliană din Fîşia Gaza a crescut cota de popularitate a Hamas, potrivit unui sondaj publicat joi, care creditează, pentru prima dată, mişcarea islamistă palestiniană cu un uşor avans asupra Fatah, în cazul unor alegeri. Dacă ar avea loc alegeri legislative în Cisiordania şi Fîşia Gaza, Hamas ar obţine 28,6% din voturi, faţă de 27,9% cît ar reveni mişcării Fatah, condusă de preşedintele Mahmud Abbas. Restul voturilor ar fi acordate unor formaţiuni de importanţă mai redusă, potrivit sondajului realizat de Jerusalem Media and Communication Center (JMCC). Este pentru prima dată cînd un sondaj de opinie plasează gruparea Hamas, care deţine puterea în Fîşia Gaza, înaintea Fatah. Fatah este, în mod paradoxal, creditată cu mai multe intenţii de vot (33,6%) în Fîşia Gaza decît Hamas (28%). În Cisiordania, controlată de Abbas, Hamas devansează însă Fatah, cu 29% din intenţiile de vot, faţă de 24,5%. Hamas a ajuns, de asemenea, printre primele mişcări în care palestinienii au încredere, cu 27,7% din părerile favorabile, urmată de Fatah, cu 26%. Liderul guvernului Hamas din Fîşia Gaza, Ismail Haniyeh, este, de asemenea, personalitatea în care palestinienii au cea mai mare încredere, cu 21,1%, Abbas clasîndu-se pe a doua poziţie, cu 13,4%. Sondajul a fost efectuat pe un eşantion reprezentativ de 1.198 de palestinieni, 758 din Cisiordania şi 440 din Fîşia Gaza, avînd o marjă de eroare de 3%.

Între timp, o navă provenind din Liban, care transporta ajutoare umanitare pentru Fîşia Gaza, a fost interceptată, miercuri seara, de marina israeliană, a declarat, joi, unul dintre organizatorii transportului. ”Vaporul Fraternităţii a fost interceptat de două fregate israeliene în timp ce se afla în apele internaţionale şi încerca să intre în apele teritoriale din nordul Palestinei”, a declarat Maan Bashur, coordonatorul Iniţiativei naţionale pentru ridicarea blocadei impuse Fîşiei Gaza. ”Forţele israeliene au cerut vaporului să se întoarcă din drum, iar, concomitent, elicoptere militare survolau zona şi lansau trasoare”, a declarat Bashur. După ce a fost informat despre incident, premierul Fouad Siniora a contactat mai mulţi lideri arabi şi internaţionali pentru a atrage atenţia cu privire la aducerea oricărei atingeri navei din partea israelienilor, potrivit unui comunicat al preşedinţiei Consiliului de Miniştri. Nava transportă tone de medicamente, produse alimentare, jucării, îmbrăcăminte, detergenţi, saltele şi sînge pentru transfuzie, oferite de către organizaţii neguvernamentale libaneze şi palestiniene. Printre persoanele care făceau parte din delegaţia de la bord, se află fostul arhiepiscop greco-catolic al Ierusalimului, Monseniorul Hilarion Capucci, care a părăsit Oraşul Sfînt în anii \'70, după ce a fost încarcerat în Israel, pentru sprijinirea Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OLP).

Vaporul a fost condus de marina israeliană către Portul Ashdod, situat în sudul Israelului, a anunţat ministrul Apărării, Ehud Barack. ”Cu puţin timp în urmă, un mic vas care venea din direcţia portului libanez Tripoli, avînd la bord jurnalişti şi tot felul de materiale care încalcă blocada maritimă pe care am instaurat-o, a încercat să intre în apele Fîşiei Gaza”, a declarat Barak. ”Într-o primă fază, echipajul a înţeles că-i interzicem să se îndrepte către Fîşia Gaza şi şi-a schimbat direcţia către El Arish (Egipt). Şi de acolo, din apele teritoriale egiptene, a încercat, din nou, să intre în apele Fîşiei Gaza. Atunci a fost acostat de marina israeliană şi condus către portul Ashdod”, a declarat el.

Un membru Hamas a fost arestat joi avînd asupra sa mai mult de zece milioane de dolari, în Egipt, la frontiera cu Fîşia Gaza, a anunţat un oficial egiptean. Potrivit sursei, este vorba despre Aymane Taha, unul dintre negociatorii mişcării islamice, care revenea în enclava palestiniană după discuţii despre armistiţiu în Fîşia Gaza, avute cu şeful serviciilor secrete egiptene. Taha, purtătorul de cuvînt al Hamas în Gaza, avea la el nouă milioane de dolari şi două milioane de euro.

Ofensiva israeliană din Gaza a lăsat în urmă 600.000 de tone de moloz

Recenta ofensivă israeliană din Fîşia Gaza s-a soldat cu distrugeri masive de case şi clădiri, lăsînd în urmă 600.000 de tone de moloz, a anunţat o agenţie ONU. Potrivit primelor estimări, peste 14.000 de case, 68 de clădiri publice şi 31 de instalaţii ale unor organizaţii neguvernamentale au fost total sau parţial demolate, a precizat Programul ONU pentru Dezvoltare, într-un comunicat. Molozul conţine materiale toxice şi periculoase şi poate şi dispozitive care nu au explodat. Toate acestea trebuie debarasate urgent, pentru a proteja viaţa palestinienilor din Gaza şi a facilita cît mai repede accesul în zonă al serviciilor de asistenţă umanitară şi socială, se arată în comunicatul ONU. Agenţia speră să colecteze aproximativ 25 de milioane de dolari pentru degajarea molozului, demolarea clădirilor distruse, curăţarea zonelor, reperarea şi dezamorsarea eventualelor dispozitive explozive. Acest proiect urmează să genereze aproximativ 200.000 de zile de muncă pentru locuitorii Fîşiei Gaza aflaţi în şomaj. Ofensiva militară de 22 de zile, declanşată la 27 decembrie de armata israeliană împotriva Hamas, s-a soldat cu 1.330 de morţi în rîndul palestinienilor.



12