Arabia Saudită a solicitat Pakistanului soldați și avioane de luptă pentru operațiunea sa împotriva rebelilor din Yemen, a anunțat, ieri, ministrul pakistanez al Apărării, subliniind că Islamabadul caută, pentru moment, o soluție pașnică pentru conflictul yemenit. La cererea premierului Nawaz Sharif, parlamentarii pakistanezi s-au întrunit ieri într-o ședință specială, pentru a dezbate asupra participării sau neparticipării Pakistanului la coaliția condusă de Arabia Saudită împotriva rebelilor șiiți huthi din Yemen. Pakistanul încearcă în prezent să-și menajeze aliatul saudit pro-război și pe vecinul său iranian, care se opune ferm acestei intervenții armate în Yemen, în pofida anunțurilor făcute de Riad privind participarea Islamabadului la coaliție. Ministrul pakistanez al Apărării a anunțat, de asemenea, desfășurarea unei vizite, mâine, la Islamabad, a șefului diplomației iraniene, Mohammad Javad Zarif, pentru a discuta despre situația din Yemen, în cadrul a ceea ce ar putea fi un efort comun al Pakistanului și Turciei în vederea găsirii unei soluții diplomatice pentru acest conflict. Cele două țări au unele dintre cele mai puternice armate din lumea musulmană. Vizita lui Zarif la Islamabad este programată a doua zi după cea la Teheran a președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, și la câteva zile după cea la Ankara a lui Sharif. La Islamabad, dezbaterile pe marginea crizei din Yemen sunt cu atât mai intense cu cât Pakistanul numără aproape 20% șiiți, fiind astfel a doua țară a Islamului șiit, după Iran.
AJUTOARE DE LA CRUCEA ROȘIE Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) urmează să trimită două zboruri cu ajutoare de urgenţă la Sanaa, după ce a primit permisiunea să furnizeze personal şi ajutoare medicale în Yemen, o ţară care se confruntă cu o urgenţă umanitară. Rebelii huthi sunt vizaţi de 12 nopţi de atacuri aeriene conduse de saudiţi. Confruntările s-au intensificat în portul Aden, unde trupe guvernamentale luptă împotriva insurgenţilor. Potrivit ONU, peste 500 de persoane au fost ucise în ultimele două săptămâni în Yemen. CICR anunţă că urmează să trimită un avion de tip cargo cu ajutoare medicale considerate vitale şi un avion pentru pasageri, de mici dimensiuni, cu lucrători umanitari. Însă comitetul aşteaptă în continuare aprobare să trimită o echipă de chirurgi, la bordul unei nave, la Aden. Situaţia din acest oraş-port este catastrofală, a avertizat Marie Claire Feghali, o purtătoare de cuvânt a organizaţiei. CICR a solicitat un armistiţiu de 24 de ore la Aden, în timp ce Rusia a îndemnat Consiliul de Securitate al ONU să susţină o pauză umanitară în atacurile aeriene. Zboruri din China, Egipt, Sudan şi Djibouti sunt, de asemenea programate, potrivit coaliţiei conduse de saudiţi. Rusia, India şi Indonezia se află printre ţările care au efectuat deja evacuări, în contextul unor temeri la nivel internaţional.
Ministerul român de Externe a anunţat duminică seara că, în colaborare cu autorităţile unor state care au cetăţeni în aceeaşi situaţie, sunt în curs de derulare proceduri avansate de evacuare din Yemen a unui număr de încă şase cetăţeni români, alături de un membru de familie. Un cetăţean român şi un membru al familiei sale au fost evacuaţi duminică, după ce alţi patru români au fost scoşi sâmbătă din ţară, în care conflictul violent a escaladat în ultima perioadă. Alţi trei cetățeni români, angajaţi ai unei companii care activa pe plan local, au fost evacuaţi la data de 30 martie 2015, de o fregată chinezească, spre Djibouti, fiind ulterior repatriați. De asemenea, 14 cetățeni români, specialiști ai unei companii românești care desfășura activități în Yemen, au fost repatriaţi pe 25 martie.