„Războiul secret” din Pakistan

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Războiul secret” din Pakistan

Externe 08 Februarie 2010 / 00:00 429 accesări

Descoperirea cadavrelor a trei militari americani printre victimele atentatului de la o şcoală de fete din oraşul Dir, din nord-vestul Pakistanului, au realimentat suspiciunile pakistanezilor, privind invadarea ţării de către trupele americane. Barack Obama a interzis folosirea termenului utilizat în timpul mandatului lui George W. Bush, „război împotriva terorismului” şi a ezitat în a trimite trupe suplimentare în Afgansitan, dar şi-a intensificat acţiunile la graniţa cu Pakistanul împotriva extremiştilor islamişti. Raidurile avioanelor americane fără pilot în Pakistan ajung în prezent la circa trei pe săptămână, triplu faţă de anul trecut, constatându-se o relocare geografică tacită. De o lună avioanele fără pilot atacă regiunile tribale din Waziristanul de Nord, în ceea ce pare o replică faţă de uciderea a şapte agenţi CIA în Afganistan, într-un atentat sinucigaş comis de către un iordanian care lucra cu insurgenţii Taliban pakistanezi. Descoperirea militarilor americani printre victime, arată că războiul american în Pakistan implică şi militari detaşaţi în misiuni speciale. Cei trei militari americani au fost ucişi în timp ce se deplasau la redeschiderea unei şcoli de fete, reconstruită cu ajutorul USAID, după ce a fost distrusă de miliţiile Taliban anul trecut.

Potrivit ministrului pakistanez al Afacerilor Externe, Shah Mehmood Qureshi, trupele americane se află în Pakistan numai pentru a oferi instruire trupelor de frontieră în lupta împotriva insurgenţilor, o forţă paramilitară ce acţionează în zonele tribale, în timp ce alte surse susţin însă că există circa 200 de militari în ţară. Un oficial a sugerat că militarii ar putea fi folosiţi pentru a strânge informaţii despre ţintele avioanelor fără pilot, în special pentru că CIA nu are încredere în serviciile secrete pakistaneze, care au legături strânse cu miliţiile Taliban.

Forţele speciale britanice şi americane s-au infiltrat în oraşul Marjah, un bastion Taliban din provincia afgană Helmand, în cadrul unei operaţiuni de asasinare a liderilor insurgenţi. Încălcând secretul militar tradiţional comandanţii american, britanic şi afgan au anunţat că Marjah, ultimul oraş din provincia Helmand aflat sub controlul miliţiilor Talibanilor, va fi atacat. Operaţiunea Moshtarak, în traducere Împreună, va fi de departe cea mai mare ofensivă de la începutul strategiei anunţate de preşedintele american, Barack Obama. Circa 1.000 de luptători Taliban, majoritatea afgani, dar şi străini, s-ar afla în Marjah, un centru al opiului şi un cartier general local al fabricanţilor de bombe artizanale şi atentatori sinucigaşi. Surse militare au descris folosirea publicităţii drept o tactică psihologică pentru a intimida duşmanul pentru ca acesta să îşi abandoneze armele şi să fugă. Riscurile sunt însă uriaşe. Renunţând la elementul surpriză, coaliţia le-a oferit insurgenţilor timp pentru a săpa şi a extinde o reţea de tuneluri deja existentă.



12