Un telefon primit, ieri, la prima oră, de jandarmi, i-a pus pe jar pe protestatarii din Portul Constanţa. Directorul fără atribuţii al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa (CNAPMC), Aurelian Popa, îşi anunţase, în jurul orei 8.00, prezenţa. După cum le-a spus jandarmilor, acesta ar fi dorit ca protestatarii să-i permită accesul în Gara Maritimă sub pretextul că vine să predea gestiunea şi... mandatul (pe 23 aprilie, Popa a informat Ministerul Transporturilor că renunţă la mandatul de administrator, director general şi preşedinte al Consiliului de Administraţie din cadrul Companiei - n.r.). Potrivit informaţiilor venite pe surse, primind vestea că sindicaliştii şi ceilalţi salariaţi nu au de gând să-i permită accesul în birou, Popa a plecat glonţ spre sediul Inspectoratului de Jandarmi cu o plângere verbală: oamenii în uniforme stau degeaba în Port pentru că nu sunt în stare să-i creeze drum spre birou. Directorului demisionar i s-a explicat că jandarmii nu pot brusca oamenii să-i creeze lui loc şi nu intervin decât în cazul aplanării unor reacţii violente ale acestora. „Popa nu a mai venit în Port. Şi dacă venea, oricum nu avea sorţi de izbândă. Este declarat persoana non-grata şi nu mai are ce căuta aici. Mandatul poate să şi-l predea prin Poştă, sau la Consiliul de Administraţie (CA) ce va avea loc, luni, 7 mai, ora 11.00, la Bucureşti”, a declarat prim-vicepreşedintele Sindicatului CNAPMC, Marian Ştefan. El a mai precizat că o delegaţie a sindicatului a fost invitată să participe la şedinţa CA-ului de luni.
PLÂNGERE PENALĂ DIN CAUZA... OUĂLOR Directorul demisionar al Companiei a făcut o plângere penală împotriva sindicaliştilor din cauza faptului că, luna trecută, a fost agresat. Revoltaţi din cale afară, oamenii s-au dezlănţuit, iar unii au aruncat în Aurelian Popa cu ouă crude şi făină. „Noi nu am primit nicio înştiinţare oficială referitor la plângerea penală dar, zilele trecute, un procuror a sunat la sediu şi s-a interesat de anumite numere de telefon. Nu a vrut să spună motivele, dar noi le-am aflat ulterior”, a mai afirmat Marian Ştefan.
SÂMBĂTĂ, ZI DE GREVĂ Oamenii nu vor să renunţe la greva spontană, ajunsă în cea de-a treia săptămână. Cer o conducere nou-nouţă a Companiei cu care să intre la discuţii. Principala lor revendicare va fi scoaterea CNAPMC de sub incidenţa Ordonanţei 109, prin care instituţia a fost ştearsă de pe lista companiilor de stat de interes naţional şi introdusă posibilitatea apariţiei unei conduceri private. Acest lucru îi permite directorului să vândă 50% din activele Companiei la preţ de contabilitate, nu la preţ de piaţă - adică mult mai scump. Sâmbătă, 5 mai, protestele din faţa Gării Maritime continuă, sindicaliştii şi salariaţii care nu sunt înscrişi în sindicat recuperând astfel „pauza” făcută pe 30 aprilie, zi declarată liberă pentru bugetari.