Agenţia Naţională americană pentru Securitate (NSA) şi serviciile de informaţii britanice dispun de un acces ascuns la reţeaua mai multor operatori de telefonie germani. Informația-șoc a fost titrată de publicația ”Der Spiegel”, în ediţia de ieri, pe baza unor documente de la Edward Snowden. Potrivit săptămânalului german, un program NSA numit Treasure Map comportă un acces clandestin la reţeaua Deutsche Telekom şi la alţi operatori mai mici, precum Netcologne, Stellar și Cetel, care-i permite să ajungă până la dispozitivele conectate la internet, telefoane inteligente, calculatoare sau tablete.
ROMÂNII, ȘI EI LA PACHET Vestea este foarte îngrijorătoare și pentru utilizatorii români, dată fiind achiziționarea companiilor Romtelecom și Cosmote de către Deutsche Telekom. Campania de prezentare a celor două companii tocmai a început, iar utilizatorii români riscă să schimbe nu numai culoarea, ci și destinatarul final al conversațiilor și e-mail-urilor lor. Romtelecom și Cosmote și-au schimbat, de sâmbătă, denumirile în Telekom Romania Communications și Telekom Romania Mobile Communications și vor fi reprezentate comercial prin intermediul brandului Telekom România, iar produsele și serviciile vor fi oferite sub brandul ”T”. Romtelecom și Cosmote România au raportat venituri anuale cumulate de peste un miliard de euro, zece milioane de clienți și 9.000 de angajați pe piața locală. Compania-mamă, Deutsche Telekom, este prezentă în 50 de țări și are circa 229.000 de angajați la nivel mondial. Grupul a generat venituri de 60,1 miliarde de euro în anul financiar 2013, mai mult de jumătate din această valoare în afara Germaniei.
INTERCEPTĂRI ȘI NU SCURGERI DE DATE Programul NSA, catalogat drept ”un Google Earth al internetului” de către ziariștii de la ”Der Spiegel”, serveşte la planificarea unor atacuri informatice şi spionarea reţelei. Publicația nu a putut să obţină o reacţie din partea NSA şi nici a GCHQ, serviciul britanic însărcinat cu interceptările. ”Un asemenea atac cibernetic încalcă în mod clar dreptul german”, a comentat Christian Steffen, directorul general al operatorului Stellar, căruia ”Der Spiegel” i-a prezentat un document aparţinând GCHQ care conţine parole ale clienţilor companiei şi numele unui anumit număr de salariaţi. Alertate de publicație, Deutsche Telekom şi operatorul regional Netcologne nu au identificat vreun dispozitiv suspect şi nici scurgeri de date. Însă, potrivit şefului serviciului de securitate al Deutsche Telekom, Thomas Tschersich, ”accesul unor servicii secrete străine la reţeaua noastră este total inacceptabil”. ”Examinăm orice indiciu al unei posibile manipulări. În plus, am alertat autorităţile asupra acestui punct”, a precizat oficialul companiei germane.
Programul Treasure Map a fost menționat pentru prima dată anul trecut, în seria de dezvăluiri publicate de cotidianul ”The New York Times”. Atunci s-a aflat că acest program colectează date privind rețelele Wi-Fi și date de geo-locație. Totodată, poate stoca informațiile de adrese de internet unice a circa 30 - 50 de milioane de utilizatori, informații care pot să indice date de indentificare ale posesorului dispozitivului în cauză și locația sa. Se pare că acest program este cel care a permis și spionarea telefonului mobil al cancelarului german, Angela Merkel.