Procurorii au reținut 17 dintre suspecții anchetați în dosarul grupării de carderi care a fost scoasă din afaceri joi de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) Ploiești. Șeful instituției, Ionuț Botnaru, a anunțat vineri că cei 17 indivizi vor fi prezentați instanței cu propuneri de arestare preventivă pentru 29 de zile. În cazul altor trei persoane vizate de investigațiile oamenilor legii s-a dispus măsura controlului judiciar. Ocupațiile bănoase ale membrilor rețelei au cunoscut un final abrupt joi dimineață, atunci când au fost ridicați din case, cu noaptea-n cap, de trupele speciale. Procurorii DIICOT Ploiești au coordonat joi 34 de percheziții domiciliare în județele Constanța, Prahova, Vâlcea, Alba, Brăila și Bistrița-Năsăud pentru prinderea indivizilor, dar și pentru a obține probe necesare dovedirii faptelor și recuperării prejudiciului, care până în prezent nu a fost dat publicității.
IERARHIE CLARĂ
Oamenii legii spun că, în perioada aprilie 2013 - decembrie 2014, suspecții cercetați în acest dosar au obținut și perfecționat dispozitive de skimming (folosite pentru "clonarea" instrumentelor de plată electronică), pe care le-au utilizat apoi în Germania, Suedia, Danemarca, Norvegia, Turcia, Franța, Marea Britanie, Spania, Ecuador, în Filipine, dar și în Panama. Aceștia au furat datele de identificare ale cardurilor și codurile PIN, după care au retras, în mod fraudulos, diverse sume de bani din conturile păgubiților. Procurorii DIICOT spun că gruparea era foarte bine organizată, după o ierarhie respectată cu sfințenie de toți membrii.
FURTURI MĂRUNTE MASCAU JAFUL
Aceștia introduceau cipuri electronice în POS-urile unor magazine în care pătrundeau prin efracție, simulând furturi mărunte pentru a-și masca adevăratele intenții, sau montau dispozitive special concepute la bancomate aflate, în general, în zone nesupravegheate, pentru a evita să fie prinși. Acțiunea privind prinderea carderilor s-a derulat cu ajutorul jandarmilor, Serviciului Român de Informații și Direcției de Operațiuni Speciale. În dosarul instrumentat de DIICOT Ploiești s-a colaborat cu autoritățile judiciare din Suedia, Franța și Germania, dar și cu Biroul Serviciului Secret din cadrul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la București. Suspecții sunt cercetați pentru constituire şi aderare la un grup infracţional organizat, acces fără drept la un sistem informatic în scopul obţinerii de date informatice, deţinerea de echipamente în vederea falsificării de instrumente de plată electronică, falsificare de instrumente de plată electronică, punerea în circulaţie de instrumente de plată electronică falsificate şi efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos.