După ani de discuții și tentative fără succes de a reabilita Cazinoul din Constanța, luminița de la capătul tunelului plin de piedici birocratice și neînțelegeri politice începe să se vadă în cazul proiectului de restaurare a edificiului. După ședința Consiliului Local Constanța de marți, 31 ianuarie, primarul Decebal Făgădău a spus că există șanse mari ca, în luna martie a acestui an, să fie desemnat definitiv constructorul care se va ocupa de proiect și, în scurt timp, să înceapă și lucrările.
STADIU MULT MAI AVANSAT
Declarațiile au fost făcute în contextul în care consilierii locali au votat, în cadrul ședinței din 31 ianuarie, un proiect de hotărâre privitor la prelungirea contractului de transfer al edificiului în patrimoniul Companiei Naționale de Investiții (CNI), în vederea reabilitării, pentru încă 24 de luni. „În momentul de față, lucrurile au avansat foarte mult în ceea ce privește Cazinoul. Dacă la licitațiile anterioare ori nu s-a desemnat niciun câștigător, ori procedurile au fost anulate, acum am ajuns în stadiul în care cu siguranță va fi desemnat un câștigător care se va putea ocupa de lucrări și, practic, vom avea posibilitatea să mergem mai departe. Nu pot aprecia cât mai durează soluționarea contestațiilor depuse în prezent, dar este foarte probabil ca, în martie, să avem un rezultat și să putem începe reabilitarea Cazinoului. Însă trebuie să precizez că nu ține nici de CNI, nici de municipalitate acest lucru”, a declarat Făgădău.
CÂT DUREAZĂ LUCRĂRILE?
Primarul a ținut să clarifice situația duratei lucrărilor, în condițiile în care în diverse medii de informare au apărut zvonuri conform cărora lucrările vor dura aproximativ șapte sau opt ani. „Legislația prevede ca procedura de achiziție să cuprindă un contract ce include atât perioada prevăzută pentru lucrări, cât și cea de garanție. Nicidecum nu va dura opt ani restaurarea Cazinoului. E drept că se desfășoară greoi procedura de achiziție, dar după semnarea contractului intră în vigoare termene rigide și ferme care, dacă nu vor fi respectate, atrag penalități de ambele părți. În ceea ce privește restaurarea Cazinoului, contractul este planificat astfel: trei luni pentru elaborarea documentației tehnice, 24 de luni pentru lucrările propriu-zise și 60 de luni reprezintă perioada de garanție a lucrărilor, timp în care, dacă apar probleme, constructorul este obligat să le remedieze pe propria cheltuială”, a mai spus Făgădău.
PARCURS ANEVOIOS
Amintim că, în decembrie 2016, a avut loc o licitație electronică privitoare la desemnarea constructorului care se va ocupa de lucrările de restaurare a Cazinoului. Procedura a fost atacată de două dintre firmele participante, însă doar o singură contestație a fost admisă, autoritățile fiind obligate să reevalueze ofertele depuse. Din fericire, procedura nu a fost anulată, ceea ce înseamnă că, după soluționarea definitivă a litigiilor, va exista un câștigător care se va putea ocupa de lucrări.