Reabilitarea Cazinoului din Constanța, în linie dreaptă?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Reabilitarea Cazinoului din Constanța, în linie dreaptă?

Administrație 29 Iulie 2016 / 20:14 2025 accesări
În 3 august, la Curtea de Apel București, va fi judecat recursul înaintat de o firmă care a contestat licitația pentru atribuirea contractului privind restaurarea Cazinoului

În 3 august, la Curtea de Apel București, va fi judecat recursul înaintat de o firmă care a contestat licitația pentru atribuirea contractului privind restaurarea Cazinoului

Procedurile de atribuire a contractului pentru reabilitarea Cazinoului din Constanța ar putea intra în linie dreaptă, a declarat, vineri, primarul Constanței, Decebal Făgădău. El a anunțat că, în 3 august, la Curtea de Apel București va fi judecat recursul înaintat de o firmă care a contestat licitația pentru atribuirea contractului privind restaurarea monumentului istoric. „Societatea contestatoare a pierdut în primă instanță, pe fond, iar acum se judecă recursul. Cred că nici de această dată societatea respectivă nu va avea câștig de cauză. Apoi, din 4 august, Compania Națională de Investiții, care se va ocupa de lucrări, va demara procedura de depunere a ofertelor. Cred că refacerea Cazinoului este pe un drum ireversibil, în sensul că, oricât de mult s-ar contesta licitația, clădirea-monument a Constanței va fi restaurată. Eu am convingerea că, până la finalul anului, vom avea un câștigător al licitației și îmi doresc ca lucrările să înceapă cât mai repede, ca orice constănțean. Vă dați seama că acest punct de atracție ajunge în momentul de față să fie un fel de pată neagră pe harta centrului istoric al Constanței, când iată că totul învie! Avem multe proiecte, Cazinoul este un pilon important pe harta noastră, așa că nu îl lăsăm de izbeliște!”, a declarat Făgădău.

ASIGURĂRI DE LA GUVERN

Amintim că, în ciuda „contestatarilor de serviciu“, asigurări privind reabilitarea clădirii-simbol a Constanței au venit și din partea Guvernului. Vicepremierul Vasile Dîncu, cel care ocupă şi funcţia de ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, a declarat, în urmă cu câteva luni, că unul dintre cele mai frumoase obiective de pe litoralul românesc, Cazinoul din Constanţa, va intra în reabilitare. „Valoarea estimată a lucrărilor este de 31.608.903 lei fără TVA, iar durata de realizare a investiției este estimată la 3 luni de proiectare și alte 21 de luni de execuție de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor. Lucrările care vor fi executate vor viza: înlocuirea învelitorii acoperişului, refacerea şi repararea pereţilor exteriori şi interiori păstrând specificul arhitectural şi decorativ al clădirii, restaurarea componentelor artistice şi ale celor arhitecturale, restaurarea şi înlocuirea tâmplăriei deteriorate, consolidarea şi lucrări de reparaţii structurale ale clădirii, înlocuirea completă a instalaţiilor termice, electrice şi de ventilaţie. După finalizarea lucrărilor, Cazinoul din Constanţa va fi predat Primăriei Municipiului Constanța, care va urma să stabilească modul de exploatare a acestuia și destinația finală a clădirii”, a scris Dîncu.

CLĂDIRE ÎN STIL ART NOUVEAU

Reamintim că această clădire-simbol a Constanţei nu a arătat mereu ca o ruină. Construit între 1908 și 1912, în stil Art Nouveau, după planurile arhitectului Daniel Renard, edificiul, devenit o emblemă veritabilă a României, a fost aspru criticat în primii ani de la inaugurare, presa vremurilor respective caracterizându-l drept „o matahală împopoțonată cu tot felul de zorzoane” (conform wikipedia.org). Totuși, de-a lungul timpului, monumentul a atras o mulțime de turiști, devenind unul dintre locurile preferate ale oamenilor înstăriți și împătimiți ai jocurilor de noroc și, totodată, simbolul arhitectural al Constanței. Cazinoul a fost restaurat complet de două ori: în 1934, de însuși proiectantul Daniel Renard, și în 1986, de un colectiv de artiști format din Sorin Dumitru, Gheorghe Fircă, Ioan Mițurcă, Nae Mira și Nicolae Moldoveanu.

ÎNCERCĂRI DE REABILITARE

După mai mulți ani în care s-a degradat vizibil, Primăria Constanța a încercat să reabiliteze clădirea în 2006, însă Guvernul Alianței PNL - PD a blocat orice demers. În 2007, Cazinoul a fost concesionat, pentru 49 de ani, grupului „Queen” din Israel. După numeroase tergiversări, autoritățile locale au preluat înapoi clădirea mai deteriorată decât era. În 2014, ea a fost transferată în administrarea Companiei Naționale de Investiții, ca o ultimă soluție de salvare. Numai că proiectul s-a lovit din nou de piedici. Anul trecut, cu numai câteva luni înainte de licitația de atribuire a contractului pentru executarea lucrărilor, cele cinci firme care s-au înscris în cursă au fost descalificate de CNI, pentru că niciuna nu întrunea condițiile necesare. De parcă lucrurile nu erau suficient de complicate, două dintre societățile care s-au înscris la licitație au atacat în instanță decizia prin care au fost descalificate, blocând astfel demersurile pentru restaurarea monumentului. Instanța a respins definitiv contestația celor două firme.



12