„Reacția SUA la atentatele din 11 septembrie a produs haos și a afectat Franța“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Un sâmbure de adevăr?!

„Reacția SUA la atentatele din 11 septembrie a produs haos și a afectat Franța“

Externe 12 Septembrie 2016 / 15:44 489 accesări

Atentatele care au îndoliat Franța nu au fost din vina securității precare sau a toleranței nemărginite față de semenii noștri de alte convingeri religioase, oricât de extremiste ar fi acestea, ci din cauza... politicii externe a SUA, după atentatele din 11 septembrie 2001. Cel puțin așa consideră președintele francez, Francois Hollande, care, în ciuda sâmburelui de adevăr... istoric, pare că a găsit scuza perfectă pentru neputința administrației sale de a zădărnici acțiunile teroriste pe teritoriul țării sale.

Într-o postare comemorativă ocazionată de împlinirea a 15 ani de la cele mai sângeroase atentate care au lovit SUA, președintele Franței, cunoscut deja pentru afirmațiile sale uneori ceva mai... neinspirate, a lovit în aliatul său de peste ocean, afirmând că ”răspunsul SUA la atentatele din 11 septembrie și în special invadarea Irakului a întreținut terorismul în loc să îl combată, iar Franța a avut de suferit din cauza deciziilor în materie de politică externă ale SUA”, relatează Russia Today. Teoria lui Hollande are susținere în realitate, dar aceasta nu scuză perpetua stare de urgență în care se află Franța de la atentatele din noiembrie 2015 și care a permis alte atentate, culminând cu cel de la Nisa, comis anul acesta, chiar de Ziua Națională a Franței.

Reacția imediată a administrației de la Washington după atentatele din 2001 a fost un atac imediat asupra Afganistanului controlat la acea vreme de milițiile talibane, care îl adăposteau pe Osama bin Laden, liderul organizației teroriste al-Qaida, autoarea atentatelor din SUA. Doi ani mai târziu, SUA au atacat Irakul, acuzând regimul președintelui irakian Saddam Hussein că are legături cu al-Qaida și că deține un arsenal chimic, niciuna din acuzații nefiind între timp demonstrată după ocuparea țării și înlăturarea de la putere a liderului irakian. Chiar dacă președintele de la acea vreme al Franței, Jacques Chirac, a refuzat să se alăture coaliției internaționale care a atacat Irakul, condamnând, chiar, această acțiune, Franța tot a fost afectată de haosul creat, a explicat Hollande, adăugând că islamiștii țintesc democrația, libertatea, toleranța și cultura, însă că aceste valori vor triumfa în cele din urmă. Din nefericire, temuta organizație Stat Islamic, care terorizează omenirea la ora actuală, s-a format și s-a consolidat tocmai în Irakul afectat de violențe sectare și condus de noul guvern instalat de SUA după executarea lui Saddam Hussein, relatează jurnaliștii de la Russia Today, într-o scurtă rememorare a evenimentelor ce au urmat tragediei de la 11 septembrie 2001.

În postarea sa pe Facebook, președintele Hollande afirmă că fiecare atentat comis în Franța de Statul Islamic a fost ca un nou 11 septembrie cu consecințele lui dramatice - vieți pierdute, destine schimbate, familii îndoliate. Franța a plătit, de altfel, cel mai mare preț în confruntarea cu organizația teroristă Stat Islamic. În noiembrie 2015, atentatele de la Paris au provocat 137 de morți și 368 de răniți, acestea fiind cele mai grave atacuri în Franța de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial și cel mai sângeros din UE de la atentatele de la Madrid, din 2004, soldate cu 192 de morți.



12