Articolul din cotidianul “Telegraf ” referitor la zecile de dosare cu cîntec care se prăfuiesc în fişetele Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Constanţa au stîrnit reacţii ale opiniei publice. Neregulile ascunse de ochii Corpului de Control al Ministrului Administraţiei şi Internelor, care verifică de două săptămîni activitatea poliţiştilor constănţeni, ar fi mult mai numeroase, iar cititorii le-au comentat pe forumul ziarului. Iată doar cîteva dintre ele:
„Există la Serviciul numitului Tomescu foarte multe plîngeri împotriva numitei Popa Elena, fost director la SC Liana 95 SA din Venus, care stagnează de mult timp, cu toate că pagubele sînt de zeci de miliarde. Se mai spune că fostul soţ al Lianei a fost coleg de muncă cu dl. Zaheu şi că dosarele pentru acest motiv stau pe loc. Fostul soţ care cred că este şi în prezent se numeşte Margerusan. Îl cunoaşteţi, dle. Zaheu. Dacă îl cunoaşteţi, nu mai blocaţi dosare care stau de ani de zile pe la Poliţie. Eu fac parte din foştii salariaţi care, acum, nu beneficiez de nimic. Liana a ocupat abuziv hotelurile Silvia şi Zanfira din Venus, iar anumiţi poliţişti de la Poliţia Neptun o protejează. Nu este aşa dle Niţoi? După ani de zile nu beneficiem nici de şomaj şi nici de pensie. Domnilor inspectori, veniţi şi la Mangalia şi Neptun şi verificaţi relaţiile dintre poliţişti şi numita Popa Elena şi escrocul Bololoi Valentin, care se pupă cu poliţiştii. Domnilor poliţişti, dacă vreţi să faceţi dreptate, daţi drumul dosarelor numitei Popa Elena şi obligaţi-o să plătească dările către stat, ca să ne putem lua drepturile cuvenite.”
„Pentru cunoscători! De Euro Vial Lighting a auzit organul de control? Că de controale la firma asta nu poate fi vorba. De la înfiinţare şi pînă în prezent. Tot rudenie, evident. Şi tot Tomescu , evident. De data asta, văr primar cu.............Lixandru.”
„În vara anului 2008, administratora unei firme care efectua acte de comerţ în zona hotelului Rex din Mamaia a primit un control de la Garda Financiară şi pentru că nu se afla în legalitate a început să îi ameninţe pe comisarii Gărzi cu represalii, pentru că femeia era o apropiată a lui Tomescu de la Economic. Tomescu i-a sunat pe cei de la Gardă şi a încercat să intimideze, dar nu i-a mers, pentru că Garda a aplicat legea. Tomescu s-a răzbunat. A format 3 echipe din poliţişti tineri şi i-a trimis să-i controleze pe cei de la Gardă care aveau rude cu societăţi. Poliţiştii erau Tomescu Nicolae/nepot Priboianu - fin... Întrebarea este în ce bază au fost trimişi poliţiştii de Tomescu? Unde sînt procesele verbale de constatare şi cum au fost finalizate?”
„O anume Carmen, administratoră din Constanţa, se ocupă cu obţinerea de credite bancare pentru diverse persoane. Banca cu care lucra Carmen este BRD, iar directorul care aproba împrumuturile se numeşte Tomescu Nineta. Cei care au luat credite, unii cu acte nereale, au declarat că această Carmen le cerea sume din credit pentru ea şi pentru directoare. Carmen e o apropiată a familiei Tomescu şi îşi fac concediile împreună. Carmen asta a fost implicată în cazul furtului de bani de la Raiffeisen comis de Dobrică Tudorică şi intervenţia lui Tomescu a salvat-o de la puşcărie”
„La începutul lui 2008, scms. Drunceea Gabi a primit spre soluţionare mai multe dosare penale, ajungînd ca, în iunie 2008, să ajungă la peste 50 de dosare. În iunie 2008, poliţistul a fost repartizat la Poliţia Neptun. Aşa cum era normal, dosarele trebuiau repartizate lucrătorilor Serviciului, dar nu a fost aşa. Tomescu nu a fost de acord ca aceste dosare să rămînă la Constanţa, ci să li se piardă urma, pentru că multe din ele erau cu persoane care au luat credite de la BRD, agenţi care au dat ţepe cu file CEC. Dosarele în cauză trebuiau lucrate la Constanţa pentru că erau sub supravegherea Parchetului constănţean, nu al celui din Mangalia, iar Poliţia din Neptun nu avea competenţă. În ciuda adreselor Poliţiei din Neptun de a trimite dosarele la Constanţa, s-a lovit de refuzul lui Tomescu şi Colidiuc. Dosarele au rămas nelucrate mai mult de un an şi s-a aşternut prescrierea sau uitarea. Întrebarea este: Care a fost motivaţia lui Tomescu ca dosarele să fie luate la altă poliţie care nu avea competenţă, de ce Colidiuc nu a verificat ce face subalternul său şi unde sunt dosarele?”
Şi acestea sînt doar cîteva dintre nemulţumirile constănţenilor vizavi de activitatea poliţiei care, de cîţiva ani, încearcă să atingă standarde europene, dar nu prea reuşeşte Scandalurile care au măcinat Poliţia constănţeană de-a lungul anilor au fost iscate chiar de cei aflaţi la comanda instituţiei şi care cred că pot muşamaliza neregulile din interior dar iată că, de fiecare dată, gunoiul ascuns cu străşnicie sub preş iese la lumină. Nepotismele, favoritismele, traficul de influenţă par să se simtă ca la ele acasă dar, cîteodată, cîte un control ministerial mai descoperă cîte ceva şi mai schimbă atmosfera. Poate şi de această dată, cei 20 de inspectori vor infirma zvonurile conform cărora şeful Serviciului de Investigare a Fraudelor, cms. şef Ioan Tomescu s-ar fi lăudat că ar fi fost coleg şi a rămas amic cu şeful Corpului de Control ministerial şi ca atare va scăpa şi de această dată basma curată.