Reacţii contradictorii la moartea „Doamnei de fier”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Adio! Pe 17 aprilie

Reacţii contradictorii la moartea „Doamnei de fier”

Monden 10 Aprilie 2013 / 00:00 474 accesări

DANS PE MORMÂNT Decesul fostului premier britanic Margaret Thatcher a stârnit reacţii contradictorii. În timp ce liderii politici din toată lumea s-au întrecut în a deplânge dispariţia Doamnei de Fier, sindicaliştii şi nord-irlandezii s-au bucurat. Primii i-au lăudat curajul de a lua măsuri economice dure, dar cei din urmă au scos în evidenţă distrugerea unei întregi generaţii.

La Brixton, în sudul Londrei, scena unor revolte sociale în anii \'80, oamenii au sărbătorit cu şampanie dispariţia Doamnei de Fier. “Ding dong! Vrăjitoarea a murit!”, au scandat câteva sute de persoane. În regiunile miniere din Marea Britanie, foarte puţini au fost cei care au vărsat o lacrimă pentru fostul prim-ministru. ”A distrus nordul ţării, a distrus familiile muncitorilor, practic a distrus oraşul Liverpool”, a comentat un localnic. Margaret Thatcher este regretată însă de locuitorii Insulelor Falkland. Sentimente mult mai calde au avut londonezii, care au depus flori în faţa domiciliului fostului prim-ministru. Şi la Bucureşti, fostul premier se bucură de apreciere şi ambasada Marii Britanii a deschis o Carte de Condoleanţe în memoria sa.

PREGĂTIRI Sicriul în care se află corpul neînsufleţit al baroanei Margaret Thatcher, fost premier britanic, a fost luat în noaptea de luni spre marţi de la Hotelul Ritz din Londra, unde aceasta a decedat luni dimineaţă. O ambulanţă privată a venit puţin după miezul-nopţii şi a luat sicriul, transportat către o destinaţie ce nu a fost comunicată. Baroana Thatcher locuia la Ritz, în urma spitalizării sale, la sfârşitul lui decembrie, când a fost supusă unei operaţii la vezică. Funeraliile vor avea loc pe 17 aprilie. Fostul premier va primi onoruri militare la Catedrala Saint Paul din Londra, în cadrul unor funeralii ceremonioase, potrivit terminologiei oficiale, ca acele organizate pentru prinţesa Diana şi regina-mamă. Totuşi, baroana Thatcher nu va primi funeralii naţionale.

GAFE MONUMENTALE Două televiziuni au comis erori flagrante în relatarea decesului fostului premier britanic. Postul de televiziune taiwanez CTI a difuzat imagini cu regina Marii Britanii, în timp ce anunţa decesul lui Margaret Thatcher. “Margaret Thatcher a murit din pricina unui atac cerebral”, a apărut pe ecranul postului TV CTI, iar televiziunea a început să afişeze imagini cu regina Elisabeta a ll-a dând mâna cu mai mulţi britanici, în timpul unei apariţii în public. Postul a mai informat că Margaret Thatcher avea 88 de ani când a murit, premierul britanic având de fapt 87 de ani. Postul de televiziune taiwanez şi-a cerut scuze pentru relatarea evenimentului, după ce a fost criticat pentru că a confundat cele două personalităţi britanice.

O altă televiziune, de această dată din Thailanda, a difuzat o poză cu actriţa Meryl Streep, când a difuzat ştirea. Meryl Streep a interpretat-o pe Margaret Thatcher în filmul “The Iron Lady / Doamna de fier”, peliculă ce i-a adus al doilea premiu Oscar pentru Cea mai bună actriţă într-un rol secundar. Thai Channel 5 a afişat pe ecran o poză a lui Meryl Streep în rolul lui Margaret Thatcher, în timp ce prezenta biografia fostului premier britanic.

EXPRESII CELEBRE Margaret Thatcher, singura femeie care a ajuns prim-ministru în Marea Britanie (1979-1990), ne lasă fraze celebre şi momente memorabile, precum antologicul “nu, nu, nu” faţă de euro în Camera Comunelor. Era recunoscută atât pentru mâna sa forte în politică, cât şi prin afirmaţiile sale tranşante, de multe ori controversate.

Anii săi de mandat au născut termenul thatcherism, de care se declara mândră. “Din punct de vedere istoric, thatcherismul va fi văzut ca un lucru împlinit”, a spus Margaret Thatcher, care de multe ori se vedea “un fel de instituţie”. Unul din momentele memorabile este opunerea sa fermă ca Marea Britanie să adopte moneda unică europeană, euro, o chestiune care a generat fricţiuni cu propriul Partid Conservator şi din cauza căreia, fostul ministru de Finanţe, Geoffrey Howe, a fost nevoit să demisioneze în faţa unui conflict de loialităţi. O demisie care a avut un impact uriaş asupra Executivului lui Thatcher şi a declanşat o criză care avea să se încheie cu căderea lui Thatcher, în noiembrie 1990 şi cu ascensiunea lui John Major, care azi o consideră “un fenomen politic”. Voinţa şi determinarea lui Thatcher veneau însă de departe, din vremea când era o şcolăriţă, când la primirea unui premiu Maggie a spus convingător celui care i l-a înmânat: “Nu a fost o chestiune de noroc. Pur şi simplu îl meritam”, a povestit aceasta.

Într-un discurs din 1976, lidera conservatoare a făcut aluzie la porecla Doamna de Fier pe care un ziarist sovietic tocmai i-o atribuise. “Sunt aici în faţa voastră într-un taior din mătase verde, puţin fardată şi cu părul ondulat. Aşa arată Doamna de Fier a Occidentului? Un soldat al Războiului Rece? Aşa să fie, dacă este vorba de apărarea valorilor fundamentale ale modului nostru de viaţă”, a spus atunci Thatcher. Iar la un miting din 1979, lidera conservatoare a subliniat că “orice femeie deprinsă cu treburile casnice poate înţelege mai bine problemele pentru a conduce o ţară”. Un an mai târziu, Thatcher comenta într-o revistă că, ”dacă o femeie fără idealuri, ca Eva Peron, a putut să ajungă atât de departe, gândiţi-vă până unde pot să ajung eu, cu toate idealurile pe care le am”. Margaret Thatcher nu şi-a ascuns niciodată pasiunea pentru dezbateri, mărturisind că adoră discuţiile şi dezbaterile: “Nu mă aştept să se aşeze cineva în faţa mea şi să fie imediat de acord cu mine!”.

Frazele sale polemice şi provocatoare, relatate amplu în mass-media, de-a lungul anilor, cuprind şi reacţia sa în faţa criticilor presei la anunţul privind trimiterea trupelor în Atlanticul de Sud, pentru a apăra insulele Malvine de ocupaţia Argentinei în 1982. “Ar trebui să ne bucurăm de această ştire”, a spus Thatcher la vestea că Marea Britanie recuperase insulele Georgias din sud în timpul conflictului din Malvine, în care Marea Britanie a luptat cu Argentina, pentru acest arhipelag din sudul Atlanticului. În acelaşi an, Doamna de Fier sublinia într-o altă frază celebră: “Dacă vrei să spui ceva în politică, te adresezi unui bărbat, dacă vrei să faci ceva în politică, te adresezi unei femei”.

Taguri articol


12