Reactii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Reactii

Politică 21 Iulie 2010 / 00:00 424 accesări

Chiuariu

“Băsescu-Udrea-Boc au scos ţara în afara UE”

Fostul ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu: “Raportul CE constată faptul că Guvernul Băsescu - Udrea - Boc a scos România în afara Uniunii Europene, Comisia constatând că s-au încălcat angajamentele luate în momentul aderării. Raportul subliniază eşecul Guvernului în a asigura un cadru adecvat de funcţionare a ANI şi de control al averilor şi conflictelor de interese, de asemenea, regrese în controlul fondurilor europene, prin instabilitatea legislativă privind DLAF, şi ineficienţă în evitarea conflictelor de interese în cadrul procedurilor de achiziţii publice”.

Ponta:

“De când Băsescu luptă cu corupţia, avem numai rapoarte negative pe Justiţie”

Liderul PSD, Victor Ponta, a declarat, comentând raportul CE, că de şase ani, de când preşedintele Traian Băsescu este în fruntea statului şi “luptă cu corupţia”, România înregistrează numai rapoarte negative pe acest domeniu. El a subliniat că aceste rapoarte negative sunt date în contextul în care aceiaşi oameni, respectiv Cătălin Predoiu şi Daniel Morar, sunt “ţinuţi”, în toate Guvernele, la Ministerul Justiţiei şi, respectiv, la DNA: “Ceea ce e mai rău e că nici acum nu se va întâmpla nimic. Vom avea exact aceiaşi oameni în funcţii şi la anul Justiţia română va fi în acelaşi stadiu catastrofal în care se află acum”.

Constantin:

“Aşa-numita luptă anti-corupţie a PDL nu a convins Europa”

Preşedintele PC, Daniel Constantin, consideră că “în ciuda explicaţiilor pe care le-a dat de când au preluat puterea, PDL nu a extirpat corupţia din România, ci a încurajat-o. Mai rău, aşa-numita luptă anti-corupţie a PDL nu a convins Europa şi îşi dovedeşte aspectul politic şi discreţionar. Este o palmă, per ansamblu, dată Guvernului Boc şi pretenţiilor reformatoare ale acestuia. Este dovada clară că guvernarea PDL a reprezentat un pas înapoi pentru România până în momentul de faţă şi că ne scufundăm într-o stare ceţoasă şi nesigură din punctul de vedere al instituţiilor statului”. El a adăugat că raportul CE are şi plusuri şi minusuri şi şi-a exprimat bucuria că au fost semnalate anumite progrese făcute de unele instituţii ale statului, cum ar fi Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

Predoiu:

Epopeea ANI a întors lucrurile din Raportul CE la 180 de grade

Cătălin Predoiu a declarat, marţi, că “epopeea ANI a întors lucrurile la 180 de grade în privinţa Raportului CE”, ministrul Justiţiei exprimându-şi regretul că, din cauza unui “moment de lipsă de viziune”, doi ani de muncă s-au risipit, iar eforturile vor trebui reluate. Acesta şi-a exprimat regretul că, “într-un moment de lipsă de viziune”, s-au risipit doi ani de muncă, fiind nevoie ca eforturile autorităţilor să fie reluate. Predoiu a apreciat că raportul a fost marcat decisiv şi negativ de rezultatul dezbaterilor din Senat asupra cadrului normativ al Agenţiei Naţionale de Integritate: “Din păcate, regresul în privinţa cadrului normativ al ANI a pus în mod nedrept în urmă realizări importante în alte sfere ale Mecanismului de Cooperare şi Verificare”. Ministrul a apreciat că cea mai importantă realizare de la precedentul raport este adoptarea noilor coduri, un succes de cooperare între Guvern, CSM şi Parlament.

Kovesi:

“Este un semnal că trebuie să schimbăm lucrurile”

Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, că raportul CE reprezintă o analiză obiectivă a stării Justiţiei din România şi este un semnal că trebuie schimbate lucrurile în ceea ce priveşte sistemul judiciar. Kovesi a asigurat că toate recomandările experţilor europeni vor constitui priorităţi pentru Ministerul Public. Procurorul general a adăugat că raportul, ca şi cele anterioare, menţionează progresele pe care unităţile de parchet ale MP continuă să le facă în ceea ce priveşte domeniul corupţiei. Ea a spus că sunt două rapoarte: unul de progrese şi unul tehnic.

Gitenstein:

Raportul CE este unul echilibrat şi corect

Ambasadorul SUA la Bucureşti a apreciat, ieri, că raportul CE este unul “echilibrat şi corect”, el adăugând că decizia CC privind legea ANI îi dă speranţă şi creşte şansele de creare a unei structuri ANI care să răspundă aşteptărilor UE şi ale SUA. “Încurajez Parlamentul să folosească această ocazie pentru a restabili puterea Agenţiei Naţionale de Integritate cât mai curând cu putinţă. Mi se par încurajatoare şi eforturile acelor membri ai Guvernului, proveniţi din întregul spectru politic, care încearcă să salveze ANI”, spune Gitenstein.



12