Unul dintre cei mai cunoscuți realizatori de emisiuni radiofonice, Paul Grigoriu, care a încetat din viață vineri seară, a fost înmormântat, ieri, în comuna dâmbovițeană Buciumeni. Trecerea la cele veșnice a jurnalistului cu voce inconfundabilă, al cărui nume este legat și de Radio Vacanța, a îndurerat întreaga breaslă a oamenilor de radio, a colegilor din mass-media, dar și publicul ascultător. Pe 6 martie, Paul Grigoriu împlinise 70 de ani.
Absolvent al Facultății de Limbi romanice, clasice şi orientale a Universităţii Bucureşti (secţia franceză-spaniolă), Paul Grigoriu s-a dedicat Radiodifuziunii Române din 1969, unde a început să lucreze la redacția emisiunilor pentru străinătate, secţia franceză. Paul Grigoriu a fost una dintre vocile „Radio Vacanţa, iar după decembrie 1989, a fost unul dintre realizatorii „Matinalului” și ai „Sfertului academic”.
„JURNALIST DESĂVÂRȘIT, SCRIITOR CU HAR, CREATOR DE ȘCOALĂ ȘI PERSONALITĂȚI RADIOFONICE” „Vocea inconfundabilă, bonomia bine temperată, educația marcată profund de repere solide, spiritul de echipă, încrederea în oameni și în prietenie sunt coordonatele unui caracter puternic care a definit deopotrivă omul și profesionistul Paul Grigoriu. Jurnalist desăvârșit, scriitor cu har, creator de școală și personalități radiofonice, Paul Grigoriu a știut să păstreze, în vâltoarea anilor post-decembriști, un echilibru editorial care i-a adus nu doar recunoaștere profesională, dar și dragostea milioanelor de ascultători”, se arată într-un comunicat semnat de Consiliul de Administrație al Societății Române de Radiodifuziune (SRR).
VOCEA SA, UN REPER DE ACURATEȚE „La toate acestea s-a adăugat o modestie exemplară. A primit din partea Preşedinţiei României două importante distincţii: Ordinul „Meritul Cultural“ şi Ordinul „Serviciul Credincios“. A primit aprecierile criticilor și cititorilor săi. A fost iubit de ascultătorii săi. A fost prețuit de prietenii săi. Nimic nu a schimbat nici felul său de a fi, nici modul în care se raporta la cei din jurul său. A rămas întotdeauna, indiferent de situațiile în care l-a purtat viața, un mare om. În arhiva radioului, vocea sa va rămâne pentru totdeauna un reper de acuratețe, de rostire radiofonică. Iar emisiunile păstrate în arhivă și în sufletele noastre vor rămâne modele de jurnalism pentru toți aceia care vor face această meserie”, se mai arată în comunicatul SRR.
Și preşedintele-director general al SRR, Ovidiu Miculescu, regretă marea pierdere a omului de radio Paul Grigoriu. „Am aflat cu tristeţe că Paul Grigoriu s-a retras. O mai făcuse o dată, la vârsta pensionării, conştient fiind că, de fapt, nu pleca nicăieri. Rămăsese peste tot. În sufletele colegilor lui şi în conştiinţa oamenilor de acasă. L-am cunoscut târziu, atunci când a acceptat să îşi lanseze la Radio cartea pe care a scris-o în pacea de la Buciumeni (n.r. - volumul „G de la Gugiumeni. Falsă monografie”, apărut în 2013 în seria „Ediții sonore” a Editurii Casa Radio). Emoţia şi aplauzele care au curs atunci când foaierul Sălii Radio i-a auzit vocea m-au făcut să înţeleg că, deşi nu plecase prea departe, în Radio lipsea. Lipseau rigoarea lui, pasiunea lui, viziunea, umorul, scrisul său inteligent, măsura lui Paul Grigoriu… Acum s-a retras încă o dată, făcându-ne să ne oprim puţin din tot ce facem şi să ne gândim. La el şi la familia lui de acasă şi de la Radio. Ne va lipsi tuturor”, a spus Ovidiu Miculescu.
Și premierul Victor Ponta și-a exprimat regretul pentru dispariția marelui om de radio. „Regret foarte mult pierderea lui Paul Grigoriu, unul dintre cei mai mari realizatori de emisiuni radio ai României. S-a impus în domeniu ca un profesionist adevărat și a fost o voce extraordinară, cu care foarte mulți am crescut!”, a scris premierul Ponta pe pagina sa de Facebook.