Rebelii au ocupat cel mai mare aeroport din nordul Siriei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Rebelii au ocupat cel mai mare aeroport din nordul Siriei

Externe 12 Ianuarie 2013 / 00:00 428 accesări

Cel mai mare aeroport militar din nordul Siriei a ajuns de vineri dimineaţa, sub controlul rebelilor, după mai multe zile de confruntări armate violente, a anunţat un ONG sirian. Luptele de la aeroportul militar Taftanaz au încetat către ora 11.00, iar această bază se află sub controlul total al insurgenţilor. Se înregistrează numeroşi morţi în rândul forţelor regimului de la Damasc.

Noua cucerire dă mai multă greutate coaliţiei opoziţiei siriene, recunoscută de mai multe ţări occidentale şi arabe, de a reclama mandatele Siriei la Liga Arabă şi ONU, cerând să îi fie transferate şiaverile blocate ale membrilor regimului. Coaliţia afirmă că eforturile actuale vizează crearea unui guvern de tranziţie, în urma unificării comandamentului militar. În această perspectivă, Coaliţia îşi desfăşoară activitatea, în prezent, prin comisii alcătuite din tehnocraţi, care vor servi ca nuclee pentru noile ministere. Majoritatea formaţiunilor care alcătuiesc opoziţia au semnat, la 11 noiembrie, la Doha, un acord privind crearea unei coaliţii menite să lupte în mod unificat împotriva regimului lui Bashar al-Assad. Mandatul Siriei la ONU este deţinut în continuare de către un ambasador care reprezintă Guvernul sirian. Cel de la Liga Arabă este, în prezent, vacant, după ce organizaţia a suspendat Siria. Prima care a reacţionat a fost Franţa, prin preşedintele Hollande care a anunţat că ţara sa va acorda toată susţinerea necesară opoziţiei siriene cu condiţia că în ţară să nu mai aibă loc atacuri teroriste, acestea fiind ţinute departe de orice fel de activitate.

La Washington, secretarul american al Apărării, Leon Panetta, a declara că SUA consideră că este din ce în ce mai presant să se ocupe de securizarea stocului de arme chimice siriene în cazul îndepărtării de la putere a preşedintelui al-Assad. Administraţia americană discută această problemă cu Israelul şi alte ţări din regiune, dar Leon Panetta a precizat că SUA nu intenţionează să trimită trupe la sol pentru o astfel de misiune într-un mediu ostil. Militarul american cu cel mai înalt grad, generalul Martin Dempsey, a declarat, la rândul său, în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, că, dacă Bashar al-Assad se va decide să folosească armele chimice împotriva opozanţilor sirieni, va fi practic imposibil să fie împiedicat.

Pe de altă parte, autorităţile ucrainene şi rudele jurnalistei Anhar Kocineva, răpită în Siria, nu mai ştiu nimic despre situaţia acesteia, în condiţiile în care gruparea care a luat-o ostatică ameninţa că o va executa pe 26 decembrie. Familia jurnalistei acuză Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe că nu depune suficiente eforturi pentru a obţine eliberarea sa. Răpitorii, care susţin că fac parte din gruparea disidentă Armata Siriană Liberă, cer Ucrainei să le trimită „un negociator care nu minte”. Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe nu a comentat informaţiile. Preşedintele Viktor Ianukovici le-a cerut la jumătatea lunii octombrie diplomaţilor ucraineni să facă tot posibilul pentru eliberarea jurnalistei.



12