Rebelii sirieni cumpără arme de la agenţi ai regimului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Rebelii sirieni cumpără arme de la agenţi ai regimului

Externe 01 Noiembrie 2012 / 00:00 371 accesări

Bashar al-Assad este inamicul lor, dar rebelii, care încearcă să-l îndepărteze de la putere pe preşedintele sirian, nu ezită să plătească scump agenţii săi, pentru a cumpăra arme şi muniţii. Furioase de refuzul puterilor occidentale de a le furniza armele grele pe care le cer cu insistenţă, numeroase grupări de opoziţie spun că nu au altă alternativă decât să umple buzunarele susţinătorilor mai puţin scrupuloşi ai lui Assad. Într-o ţară unde serviciul militar este obligatoriu şi unde fraţii se găsesc în tabere opuse, uneori împotriva voinţei lor, precum în cazul militarilor, rebelii precizează că este uşor să găseşti un intermediar sau un vechi amic, pentru a facilita tranzacţiile. Rebelii nu par îngrijoraţi de ideea de a finanţa susţinătorii inamicului lor. De asemenea, rebelii îşi însuşesc arme de la militarii ucişi pe câmpul de luptă. Alţii, militari care au reuşit să dezerteze, au luat arma cu ei.

Cel puţin opt persoane au murit şi alte câteva zeci au fost rănite, ieri, într-un atentat cu bombă comis în apropiere de un hotel, la Sayeda Zeinab, un important loc de pelerinaj şiit, situat la sud-est de Damasc. Violenţele înregistrate în Siria de la începutul revoltei faţă de regimul Bashar al-Assad, care a început în urmă cu 20 de luni, s-au soldat cu peste 36.000 de morţi, majoritatea civili, a anunţat, ieri, organizaţia neguvernamentală siriană Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

MERKEL, PENTRU ERDOGAN Cancelarul german, Angela Merkel, i-a garantat, ieri, premierului turc, Recep Tayyip Erogan, aflat într-o vizită în Germania, sprijinul Guvernului de la Berlin în contextul conflictului din Siria şi în lupta împotriva Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), pe care UE şi SUA îl consideră terorist. Cancelarul german a lăudat ”atitudinea senină a autorităţilor de la Ankara şi disponibilitatea lor de a primi refugiaţi din ţara vecină”. La rândul său, premierul Erdogan a subliniat că ”este indispensabil sprijinul Germaniei în contextul conflictului din Siria” şi a apreciat că posibilitatea creării unei zone de excludere aeriană în nordul teritoriului sirian este de competenţa Consiliului de Securitate al ONU.

În schimb, Franţa şi Rusia au în continuare disensiuni privind prezenţa preşedintelui sirian, Bashar al-Assad, într-un eventual guvern de tranziţie în Siria, afirmă şeful diplomaţiei franceze, Laurent Fabius, imediat după întâlnirea cu omologul său rus, Serghei Lavrov.



12