Rece ca războiul: ultima întrevedere Putin - Obama

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Rece ca războiul: ultima întrevedere Putin - Obama

Externe 21 Noiembrie 2016 / 15:30 579 accesări

Pe final de mandat la Casa Albă, Barack Obama vrea să dreagă... busuiocul diplomației și să își adauge în palmares cât mai multe reușite. Din această categorie ar urma să facă parte și consolidarea acordului nuclear cu Iranul, pacea din Ucraina, dar și o relație cât mai... dezghețată cu Rusia. În consecință, aflat la Lima, în Peru, la summitul Cooperării Economice Asia - Pacific, APEC, Obama s-a întâlnit circa patru minute cu omologul său rus, Vladimir Putin, pentru a discuta despre conflictele din Siria și Ucraina. Obama a declarat mai târziu, în cadrul unei conferințe de presă, că i-a mărturisit președintelui rus îngrijorarea privind Siria, stat în mod constant supus atacurilor din partea militarilor sirieni și ruși, și i-a vorbit acestuia despre necesitatea unui armistițiu și a unei tranziții politice. ”Ca de obicei, am fost onest și curtenitor, dar clar în privința diferențelor puternice care există în privința politicilor”, a spus Barack Obama. Putin a afirmat la rândul său că i-a mulțumit președintelui american pentru ”acțiunile comune” întreprinse de-a lungul anilor. ”I-am spus că voi fi fericit să-l revăd în Rusia, oricând va putea și va dori”, a afirmat acesta. Obama și Putin au avut o relație tensionată. Obama a declarat, de asemenea, că i-a solicitat președintelui Putin să ajute la implementarea acordului de pace de la Minsk pentru Ucraina.

Liderii din zona Asia - Pacific au spus că vor continua acordurile comerciale libere, în ciuda faptului că Donald Trump, președintele ales al SUA, se opune acordului de parteneriat Trans-Pacific (TPP), cea mai mare înțelegere multinațională de comerț din ultimii ani. Acordul TPP implică SUA, Malaezia, Vietnam, Singapore, Brunei, Australia, Noua Zeelandă, Canada, Mexic, Chile și Peru și are scopul de a crea legături mai puternice între națiuni, de a stimula comerțul și de a impulsiona creșterea economică. Donlad Trump a susținut că propunerea ar fi un acord teribil, care ar exporta locurile de muncă ale americanilor în țări unde forța de muncă e mult mai ieftină. Înțelegerea trebuie să fie ratificată de Congresul SUA, unde Partidul Republican are majoritate. După întâlnirea APEC, Obama a reiterat suportul pentru pact, susținând că neratificarea înțelegerii ar submina poziția SUA în regiunea Asia-Pacific.

China, care nu face parte din TPP, a propus un alt parteneriat, Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP), dar alternativa nu include SUA. După întâlnirea APEC, oficialii de la Beijing au susținut că mai multe state, printre care Peru și Chile, au fost interesate de o posibilă alăturare la RCEP.

Taguri articol


12