ÎNGRIJORAŢI Culturile agricole arată bine, dar au nevoie de precipitaţii în următoarea perioadă, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la conferinţa „Mediafax Talks about Agriculture“. „Dacă ceea ce ne-au spus meteorologii se va adeveri, şi anume că va ploua în perioada următoare, dar şi în mai, cred că lucrurile vor fi bune, în special pentru cultura de toamnă, dar şi pentru culturile înfiinţate în primăvară”, a spus ministrul. Fermierii constănţeni sunt îngrijoraţi şi susţin că, dacă nici în următoarele zece zile nu va ploua, nu mai puţin de 40% din culturi vor fi compromise. „De obicei, la sfârşitul lui aprilie şi în mai, plantele consumau multă apă, însă vegetaţia este devansată cu o lună şi ele au mare nevoie de precipitaţii în această perioadă. În prezent, rezervele de apă sunt pe zero. Dacă nu vor cădea precipitaţii în următoarea perioadă, culturile, mai ales cele de toamnă, care nu au rădăcina adâncă, vor avea de suferit”, a declarat preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) - filiala Constanţa, Gheorghe Lămureanu. El a precizat că cele mai afectate sunt plantaţiile de rapiţă, grâu şi orz. Potrivit directorului Oficiului de Pedologie şi Studii Agrochimice Constanţa, Marioara Nicolaescu, în prezent, în Dobrogea, rezervele de apă sunt spre deficit. „Lipsa apei va stagna procesul de dezvoltare a plantelor. Sperăm să se înregistreze acele precipitaţii de care au vorbit meteorologii. Orice ploaie este binevenită. Pe de altă parte, dacă temperaturile vor scădea prea mult, florile şi plantele vor fi afectate”, a spus Nicolaescu.
VEŞTI BUNE Şi totuşi, veştile sunt bune! Meteorologii anunţă că va ploua în perioada următoare. Rămâne de văzut care vor fi cantităţile de precipitaţii şi dacă acestea vor fi suficiente plantelor. În fiecare an, problemele generate de secetă scot la lumină situaţia precară a sistemului de irigaţii, care a fost lăsat de izbelişte după Revoluţie şi a fost furat de hoţii de fier vechi bucată cu bucată. Fenomenul de deşertificare, care macină judeţul Constanţa, şi problemele grave ale sistemului de irigaţii au determinat conducerea Consiliului Judeţean Constanţa să preia în administrare, anul trecut, tot ceea ce a mai rămas din aceste reţele, pentru a fi reabilitate cu fonduri europene. Întrucât schimbările nu se pot face peste noapte, fiind vorba de peste 13.000 de kilometri de reţele pentru o suprafaţă de irigat de 350.000 de hectare, fermierii vor fi nevoiţi să se roage la Dumnezeu să plouă.
Producţia de cereale, în creştere
Producţia de cereale a României a crescut cu 64% anul trecut. Deşi ocupă poziţii fruntaşe în UE la producţia de porumb şi grâu, România este pe ultimele locuri în ceea ce priveşte randamentele la hectar. Producţia agricolă vegetală a înregistrat creşteri la toate culturile datorită vremii favorabile. Din punct de vedere al suprafeţei cultivate cu grâu în anul 2013, România s-a situat pe locul 4 în UE, după Franţa, Germania şi Polonia, iar la producţia obţinută - pe locul 6, după Franţa, Germania, Marea Britanie, Polonia şi Spania.