Recomandări pentru evitarea toxiinfecţiilor alimentare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Recomandări pentru evitarea toxiinfecţiilor alimentare

Politică 06 Iunie 2007 / 00:00 635 accesări

Ministerul Sănătăţii Publice (MSP) recomandă populaţiei respectarea regulilor de bază pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin toxiinfecţii alimentare, după ce, în ultima perioadă, au fost înregistrate mai multe focare familiale de astfel de afecţiuni. În acest sens, specialiştii MSP recomandă evitarea preparării alimentelor cu mai mult de 2-3 ore înaintea consumului şi păstrarea alimentelor refrigerate la temperaturi de 4 - 8 grade Celsius. De asemenea, alimentele pentru sugari trebuie preparate numai atunci cînd sînt consumate, fără a fi reîncălzite sau păstrate la frigider. Totodată, MSP recomandă evitarea contactului între alimentele nepreparate şi cele preparate, şi igienizarea corespunzătoare a recipientelor în care se prepară alimentele. Aşa cum este normal, înainte de fiecare masă şi după folosirea toaletei, mîinile trebuie spălate cu multă apă şi săpun, iar suprafeţele bucătăriei (paviment, mese de lucru) vor fi menţinute curate.

Specialiştii recomandă evitarea preparării alimentelor de către persoane care prezintă vreo leziune sau infecţie (panariţiu) la nivelul mîinilor/degetelor, spălarea atentă a fructelor, zarzavaturilor şi verdeţurilor înainte de consumarea lor şi evitarea oricărui contact între alimentele destinate consumului şi insecte sau animale. La prepararea alimentelor trebuie folosite doar sursele de apă potabilă, iar dacă există îndoieli asupra calităţii surselor de apă, se recomandă fierberea ei înainte de folosire. Specialiştii spun că este indicat să se evite consumul alimentelor vîndute pe stradă, precum îngheţată, prăjituri, produse de patiserie, hot-dog, mici, hamburger.



12