Recomandări pentru perioada cu temperaturi ridicate

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Recomandări pentru perioada cu temperaturi ridicate

Sănătate 15 Iunie 2012 / 00:00 463 accesări

Pentru prevenirea incidentelor în această perioadă cu temperaturi extreme, medicii Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa recomandă populaţiei să asculte sfaturile medicilor şi să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00 şi 18.00.

Recomandări pentru perioada cu temperaturi ridicate: expuneţi-vă la soare, progresiv, folosiţi creme de protecţie; consumaţi zinic lichide (2 litri de lichide), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Beţi un pahar cu apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 - 20 de minute; consumaţi în fiecare zi cât mai multe fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă; nu beţi alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii; evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice; faceţi duşuri călduţe, iar dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală; dacă vă expuneţi la soare între orele amiezii, folosiţi o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise; evitaţi activităţile de exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, etc); aveţi grijă suplimentară dacă faceţi parte din categoria: persoanelor vârstnice, a copiilor, a persoanelor cu dizabilităţi - beţi în mod regulat lichide, chiar dacă nu vă este sete.

RECOMANDĂRI PENTRU PREVENIREA APARIŢIEI DE ÎMBOLNĂVIRI ÎN RÂNDUL COPIILOR Pentru sugari şi copiii mici se recomandă: realizarea unui ambient cât mai normal, ferit de căldură, umiditate excesivă şi curenţi de aer; sistemul de alimentaţie avut până în acel moment nu trebuie modificat prin introducerea de alimente noi în această perioadă; se va realiza hidratarea corespunzătoare, iar pentru sugari mama va alăpta ori de câte ori sugarul solicită; copilul va fi îmbrăcat lejer, cu hăinuţe din materiale textile vegetale commode; nu va fi scos din casă decât în afara perioadelor caniculare din zi, şi obligatoriu cu căciuliţa pe cap; copiii vor primi apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai foarte slab îndulcit, fructele proaspete şi foarte bine spălate; mamele care alăptează trebuie să se hidrateze corespunzător cu apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă fără adaus de conservanţi; la cel mai mic semn de suferinţă al copilului sau mamei, aceştia se vor prezenta la medicul de familie care va decide conduita terapeutică; atenţie deosebită se va acorda condiţiilor de igienă atât pentru copil cât şi pentru mamă. Copilul va fi ţinut cu hăinuţe sau scutece curate şi uscate şi mama se va îngriji de igiena riguroasă a pielii acestuia. În acest sens copilul va fi îmbăiat cel puţin o dată pe zi, şi obligatoriu seara la culcare iar în restul timpului i se va face toaleta locală ori de câte ori este nevoie; copiilor preşcolari li se vor face duşuri cu apă la temperatura camerei.

PENTRU COPIII AFLAŢI ÎN TABERE se recomandă: se vor asigura condiţii corespunzătoare de cazare; alimentele trebuie să respecte riguros normele de igienă şi să fie proaspete; se va avea grijă de hidratarea corespunzătoare a copiilor; copiii vor fi supravegheaţi, iar locul de joacă va fi la umbră, în afară orelor de caniculă având capul protejat de pălăriuţe; scăldatul, acolo unde e cazul, va fi făcut sub absolută supraveghere a însoţitorului.

RECOMANDĂRI PENTRU PERSOANELE VÂRSTNICE ŞI CU AFECŢIUNI CRONICE: creearea unui ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului; hidratare corespunzătoare cu apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă fără adaus de conservanţi; alimentaţia va fi predominant compusă din legume şi fructe proaspete; se vor consuma numai alimente proaspete din magazinele care dispun de instalaţii frigorifice funcţionale de păstrare a alimentelor. Se va evita consumul alimentelor uşor perisabile; este interzis consumul de alcool şi cafea în timpul caniculei; se va evita circulaţia în perioadele de vârf ale caniculei, sau dacă este absolut necesar se va folosi îmbrăcăminte uşoară din materiale vegetale precum şi pălăriuţa de protecţie pe cap; persoanele care suferă de anumite afecţiuni îşi vor continua tratamentul conform indicaţiilor medicului. Este foarte util ca în aceste perioade, persoanele cu afecţiuni cronice, cardiovasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente; menţinerea cu rigurozitate a igienei personale, efectuarea a câte 3 şi 4 duşuri pe zi.



12