Numărul virozelor respiratorii este în creştere în această perioadă, motiv pentru care se impun anumite restricţii. Este bine să fim întotdeauna atenţi la alarmele de circulaţie virală, să încercăm să evităm persoanele contaminate, aglomeraţiile umane, colectivităţile, în măsura posibilităţilor, şi să respectăm cîteva reguli generale de prevenire. Şeful Biroului Programe de Promovare a Sănătăţii şi Educaţiei pentru Sănătate, din cadrul Autorităţii de Sănătate Publică, dr. Loti Popescu, vă face cîteva recomandări de sezon:
1. Spălaţi-vă pe mîini ori de cîte ori este nevoie şi aveţi posibilitatea. Învătaţi şi copiii despre importanţa igienei în prevenirea îmbolnăvirilor.
2. Curăţaţi şi dezinfectaţi vesela şi tacîmurile, mai ales dacă unul dintre membri familiei este bolnav. Spălaţi jucăriile copiilor după ce au fost folosite.
3. Folosiţi şerveţele de hîrtie pentru a vă acoperi gura şi nasul cînd tuşiţi sau strănutaţi, aruncaţi-le imediat după folosire şi spălaţi-vă pe mîini.
4. Evitaţi aglomeraţiile de persoane şi contactul prelungit cu cineva care are o viroză respiratorie.
5. Dormiţi bine şi mîncaţi sănătos, echilibrat, pentru a nu vă slăbi imunitatea şi a nu deveni vulnerabili la infecţii. O dietă echilibrată, care pune accent pe fructe proaspete şi legume, cereale şi cantităţi mici de carne slabă permite organismului să se concentreze la apărarea împotriva virusurilor, mai mult decît la digestie.
6. Beţi cît mai multe lichide, pentru a vă hidrata suficient. Apa, sucurile naturale, ceaiurile calde cu lămîie şi miere şi supele calde de pui sînt cele mai bune alegeri. În plus, ajută la diminuarea simptomelor.
7. Evitaţi alcoolul, cofeina şi renunţaţi la fumat, pentru că acestea pot duce la deshidratare şi astfel, la agravarea simptomelor.
8. Staţi acasă şi odihniţi-vă dacă aveţi febră, vă curge nasul sau tuşiţi. Purtaţi o mască peste nas şi gură dacă locuiţi sau munciţi alături de persoane cu boli cronice sau cu o imunitate scăzută.
9. Păstraţi-vă camera caldă, dar nu o supraîncălziţi. Dacă aerul este uscat, folosiţi un vaporizator pentru a vă reduce congestia nazală şi a vă atenua tusea.
10. Folosiţi picături pentru nas, în special din cele pe bază de apă de mare, care nu sînt iritante şi nu dau dependenţă.
11. Este bine de ştiut că antibioticele nu ajută în viroze. Acestea se folosesc numai în momentul în care se complică o viroză respiratorie, inclusiv gripa, cu o infecţie bacteriană, şi numai la recomandarea medicului.