Recompensă de 40.000 de dolari pentru informaţii ce duc la capturarea luptătorilor Taliban

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Recompensă de 40.000 de dolari pentru informaţii ce duc la capturarea luptătorilor Taliban

Externe 19 Octombrie 2009 / 00:00 422 accesări

Gestionarea şi asigurarea unui climat de securitate în Afganistan devine tot mai mult o operaţiune financiară. Guvernul afgan a anunţat, sîmbătă, că oferă echivalentul a 40.000 de dolari pentru orice informaţie ce conduce la arestarea combatanţilor Taliban care s-au infiltrat în capitala Kabul. “Este responsabilitatea oricărui patriot afgan să informeze poliţia în legătură cu insurgenţii”, se arată în comunicatul Ministerului afgan de Interne.

Zeci de persoane au murit în ultimele săptămîni în cinci atacuri sinucigaşe comise în capitală, în condiţiile în care luptătorii Taliban îşi intensifică violenţele în ţară, afectată de o gravă criză politică în urma alegerilor prezidenţiale de la 20 august. Ultimul atac de la Kabul, revendicat de miliţiile Talibani, a avut loc la 8 octombrie. Un kamikaze a detonat o maşină plină cu explozibile în faţa ambasadei Indiei, al doilea atac asupra acestei ţinte în mai puţin de doi ani, omorînd 17 persoane şi rănind peste 60. Anul 2009 este cel mai sîngeros de la înlăturarea regimului Taliban de la putere, în 2001, de o coaliţie internaţională condusă de SUA.

În plin scandal declanşat de o serie de declaraţii ale unor surse afgane şi occidentale că o serie de state membre NATO, care dispun de contingente pe teritoriul acestei ţări, preferă să îi plătească pe luptătorii Taliban ca să nu le mai atace efectivele, ministrul canadian al Apărării, Peter MacKay, a dezminţit că forţele sale, mobilizate în sudul Afganistanului, i-ar fi plătit pe insurgenţi. O sursă militară occidentală a declarat pentru AFP că soldaţii canadieni din provincia Kandahar, un focar al violenţelor din sud, au efectuat astfel de plăţi pentru a beneficia de pace. Acest scandal deranjează şi planurile Casei Albe de a anunţa o nouă strategie în Afganistan. Administraţia Obama a afirmat că ar fi iresponsabil să ia o decizie privind suplimentarea efectivelor din Afganistan atît timp cît nu va exista un Guvern credibil la conducerea ţării, unde rezultatele finale ale alegerilor prezidenţiale contestate nu au fost încă publicate. Situaţia politică pare blocată la Kabul, unde rezultatele alegerilor prezidenţiale de la 20 august nu au fost încă publicate. Scrutinul a fost marcat de numeroase acuzaţii de fraudă, iar principalii candidaţi, preşedintele în exerciţiu Hamid Karzai şi fostul ministru al Afacerilor Externe Abdullah Abdullah, negociază pentru a încerca să ajungă la o soluţie. În lipsa unui regim responsabil şi deasupra oricăror suspiciuni, atacurile miliţiilor Taliban capătă justificare în ochii localnicilor care şi-au pierdut încrederea în oficialii de la Kabul. Totodată, statele care au efective pe teritoriul acestei ţări sînt tot mai puţin dispuse să mai accepte pierderi ale soldaţilor lor.

Taguri articol


12