Recompensa pe capul lui bin Laden nu va fi dată nimănui

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Recompensa pe capul lui bin Laden nu va fi dată nimănui

Externe 11 Mai 2011 / 00:00 285 accesări

Recompensa de până la 50 de milioane de dolari pusă pe capul liderului terorist Osama bin Laden nu va fi oferită nimănui, au declarat oficiali americani care au precizat că recompensa nu este oferită dacă cineva oferă accidental informaţiile necesare. În 2001, Departamentul american de Stat a anunţat că oferă 25 de milioane de dolari pentru informaţii despre locul unde se ascunde bin Laden. Congresmenii de New York au sugerat ca banii să fie daţi supravieţuitorilor atentatelor din 11 septembrie 2001 şi familiilor victimelor.

Unul dintre fiii lui Osama a dispărut în timpul operaţiunii trupelor SEAL desfăşurată în urmă cu mai bine de o săptămână, când liderul al-Qaida a fost ucis la domiciliul său din Pakistan. Cele trei soţii ale lui bin Laden care se află în custodie pakistaneză susţin că unul dintre fiii teroristului nu a mai fost văzut de la raidul american. Numele lui nu a fost dezvăluit, dar anchetatorii pakistanezi sunt de acord că, după toate probabilităţile, o persoană lipseşte din complexul rezidenţial unde se adăpostea bin Laden. Oficialii americani spun că unul dintre fiii lui bin Laden, Khalid, a fost ucis în timpul operaţiunii. Nu se ştie dacă un alt băiat, Hamza, se afla în reşedinţă în timpul raidului, deşi mama sa ar fi una dintre soţiile aflate în custodia pakistaneză. SUA au negat că trupele SEAL au luat pe altcineva din complexul rezidenţial, în afara trupului neînsufleţit al lui bin Laden. Iniţial, autorităţile pakistaneze au refuzat accesul anchetatorilor americani la soţiile lui bin Laden, dar un oficial american a spus luni că Islamabadul a promis că va autoriza în curând această întâlnire. Bin Laden a avut cinci soţii şi cel puţin 18 copii. Totuşi, niciunul dintre fiii săi nu este în poziţia de a-i succeda tatălui la conducerea al-Qaida.

Relaţiile dintre Pakistan şi SUA au înregistrat suişuri şi coborâşuri, înainte de operaţiunea coordonată de CIA în care a fost ucis bin Laden. În pofida acestor tensiuni, preşedintele Barack Obama a declarat că ”americanii au putut să omoare mai mulţi terorişti pe teritoriul pakistanez decât oriunde altundeva în lume şi nu ar fi putut face acest lucru fără cooperarea pakistaneză”. Obama ordonase ca forţele trimise pentru raidul vizându-l pe Osama să fie suficient de puternice încât să poată înfrunta la nevoie şi un atac al trupelor pakistaneze. Preşedintele SUA a evocat riscul unei confruntări cu soldaţi pakistanezi cu 10 zile înainte de raidul din 1 mai. În consecinţă, două elicoptere suplimentare au fost trimise pentru a apăra echipa de comando care a intervenit în complexul Abbottabad. În plus, două echipe de specialişti erau pregătite să intervină: prima pentru a-l înmormânta pe liderul al-Qaida, în cazul uciderii lui, a doua, formată din specialişti în interogatorii şi traducători, în cazul în care era luat prizonier. Forţele americane aveau permisiunea de a desfăşura un raid unilateral în Pakistan, dacă ştiau unde se ascunde Osama, potrivit unui acord secret încheiat între Washington şi Islamabad, în urmă cu zece ani, susţin oficiali americani. Acordul a fost încheiat între Pervez Musharraf şi George W. Bush în 2001 şi reînnoit în timpul tranziţiei către democraţie, o perioadă de şase luni începând din februarie 2008, când Musharraf era încă preşedinte dar fusese ales un Guvern civil.

Taguri articol


12