Un nou fenomen de a frauda bancomatele ia amploare la Constanţa! Metoda se numeşte „crash-trapping” şi poate fi tradusă ca ”furculiţa hoaţă” sau ”capcana pentru bancomate”. Această metodă este folosită în Italia şi în Franţa, tot de români. Suspecţii unui caz de acest gen au fost filaţi timp de două luni de lucrătorii Poliţiei Municipiului Constanţa care, însoţiţi de „mascaţi”, au descins, vineri dimineaţă, la domiciliile lui Beinur Ali, de 26 de ani, şi Samet Iaşar, de 33 de ani, situate în Piaţa Chiliei din Constanţa. Potrivit anchetatorilor, existau informaţii că cei doi ar fi scos fraudulos mai multe sume de bani din ATM-uri din Constanţa. ”Cu ocazia percheziţiilor au fost obţinute şi probe materiale care susţin faptul că cei doi au comis infracţiunile. Acasă la unul dintre ei s-a găsit şi o armă air-soft cu acţionare electrică. Are forma unei mitraliere AKM şi poate fi deţinută de orice persoană, fără a fi necesar să fie supusă autorizării ori notificării, însă vom face cercetări pentru a stabili în ce scop şi cum a fost achiziţionată. Totodată, în locuinţele celor doi au fost găsite mai multe carduri emise pe numele altor persoane şi urmează să stabilim de unde provin şi cum au intrat cei doi în posesia lor”, a declarat şeful Poliţiei Municipiului Constanţa, cms şef Emilian Pârvu. Potrivit anchetatorilor, cardurile pot proveni din furturi din buzunare sau din autoturisme sparte şi urmează ca în zilele următoare să fie audiaţi proprietarii cardurilor respective. Poliţiştii spun că cei doi sunt suspectaţi de 22 de fapte de furt şi tentativă de furt, un număr record înregistrat până în prezent.
CRASH-TRAPPING Ancheta a scos la iveală faptul că cei doi scoteau fraudulos bani din ATM-uri folosind un instrument metalic, în formă de furculiţă, prejudiciul estimat până în prezent fiind de 10.000 de lei. ”În primă fază filau zona, de teamă să nu fie persoane care să le urmărească activitatea infracţională. Ulterior, iniţiau o operaţiune de extragere, scoteau cea mai mică sumă şi, în momentul în care fanta se deschidea, o blocau şi introduceau în interior acel instrument căreia îi spunem gheară sau furculiţă. Acesta este un dispozitiv artizanal, metalic, care are colţii îndoiţi astfel încât să poată extrage sumele de bani. Apoi, iniţiau o a doua operaţiune de retragere de numerar, pe care nu o finalizau. Instrumentul fiind deja în bancomat, banii rămâneau pe traseu şi cu acea gheară extrăgeau bancnotele. Această operaţiune o puteau repeta, însă la un moment dat ATM-urile se blochează”, a declarat adjunctul şefului Poliţiei Municipiului Constanţa, cms şef Dănuţ Pisică.
LIBERTATE Beinur Ali şi Samet Iaşar au fost escortaţi la sediul poliţiei pentru audieri. Oamenii legii au emis pe numele lor ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore şi, vineri, Ali şi Iaşar au fost prezentaţi Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa. Procurorii au decis ca cei doi să fie cercetaţi în libertate cu obligarea de a nu părăsi localitatea. Oamenii legii spun că Iaşar şi Ali nu au antecedente penale.