România vrea să bată recordul la organizarea celui mai mare curs de resuscitare din lume, cu cei mai numeroși participanți - minimum 11.900.
Sâmbătă, pe Arena Națională, Asociația Societatea de Salvare București și Serviciul de Ambulanță București-Ilfov organizează evenimentul "Record pentru viață".
Potrivit unui comunicat al Brigăzii Rutiere, sâmbătă, pentru buna desfășurare a evenimentului, traficul rutier este restricționat pe str. Maior Coravu și străzile care acced către Arena Națională dinspre Vatra Luminoasă și invers, gradual, în funcție de numărul participanților.
Polițiștii le solicită conducătorilor de autovehicule să reducă viteza, să circule cu prudență și să respecte semnalele rutiere. Pietonii sunt rugați să circule numai pe trotuare, să traverseze strada prin locurile special amenajate trecerii, după o temeinică asigurare, la culoarea verde a semaforului electric și să nu se deplaseze ori să staționeze pe partea carosabilă.
Evenimentul de la București are loc în contextul împlinirii a 110 ani de la înființarea Ambulanței.
UPDATE:
În jurul orei 15.00, sâmbătă după-amiaza, se pregătește cel mai mare exercițiu de acordare a primului ajutor, cu care se speră să se intre în Cartea Recordurilor, după cum a declarat Alis Grasu, manager Serviciul Ambulanță București, reporterului special „Telegraf“, prezent la fața locului.
UPDATE 1:
La Național Arena încă se așteaptă doritori sa învețe sa acorde primul ajutor.
Cu puțin timp în urma s-a anunțat ca nu s-a strâns numărul suficient de participanți.
În tot acest timp, de la ora 15.00, a fost un mic spectacol.
La „Record pentru viață“ este prezent și dr. Radu Zamfir, supraviețuitor al tragicului accident aviatic din Apuseni. Până acum, pe Național Arena s-au adunat 8000 de oameni.
A venit și dr Raed Arafat, secretar de stat în MAI. „Toți trebuie să ajutăm! Trebuie să începem să resuscitam înainte ca Ambulanța să ajungă“, a declarat dr. Raed Arafat.
„Nu contează că suntem copii, adulți și nici ce meserie avem“, a mai spus acesta.
UPDATE 2:
A fost atins un nou record în Romania: cel mai mare curs de resuscitare, cu participarea a 10175 de oameni.
Evenimentul nu a intrat în cartea recordurilor, în clasamentul mondial, deoarece mai trebuiau să fie prezenți încă 2000 de oameni, dar recordul pe țară, de participare la un astfel de eveniment, a fost doborât.
Precedentul record a fost stabilit pe 17 septembrie 2013, în Germania, unde 11.840 de cursanți au învățat simultan procedurile de resuscitare.
La eveniment erau așteptați să participe peste 12.000 de români. Alături de personal medical, fiecare participant a aplicat pe un manechin procedura standard de 30 de compresii cardiace și două insuflări pulmonare.